Telling av sommerfugler kan være farlig

En seiltur i en jolle kunne ha endt fatalt for sommerfugleksperten John Tennent.

15. august 2013 av John Tennent

Jeg var i gang med å telle stillehavssommerfugler og på utkikk etter nye arter på de fjerntliggende Lusancay-øyene i Papua Ny-Guinea. Vi var fem personer om bord i en liten jolle jeg hadde leid til å forflytte oss mellom øyene – styrmannen, de to assistentene hans, meg selv og en lokal kawahøvding som gjerne ville ha skyss – da vi ble utsatt for uvær.

Så gikk motoren i stå. Stormen raste, og vi begynte å ta inn vann. Vi øste ved hjelp av det eneste vi hadde for hånden: halve kokosnøttskall.

En jolle er vanskelig å manøvrere med. Den har en tendens til å vende bredsiden til bølgene slik at den blir faretruende ustabil. Vi hadde bare to årer, og assistentene rodde som gale for å holde stevnen opp mot vinden. Men så snart de stoppet, begynte jollen å drive sidelengs igjen. Styrmannen forsøkte gjentatte ganger å starte motoren igjen – uten hell.

Da vi hadde ligget stille i ca. to timer, ble sikten bedre, og høvdingen kjente igjen to skjær som stakk opp av vannet. Høvdingen og jeg tok en presenning, bandt hver side fast til en åre, og holdt det enkle seilet opp for å fange vinden. Styrmannen brukte en lang stake til å styre oss mot Kawa-øya. Høvdingen visste hvor øya lå i forhold til skjærene.

Med møye satte vi kursen mot lesiden av øya, slik at uværet ikke skulle slå oss til pinneved mot kysten av koralløya. Vi tok tak i koraller rundt oss til å hive oss opp på land. Forfrosne og med svært lite mat gikk vi 1,5 km til den nærmeste landsbyen for å overnatte der. Det ble en uke, for uværet fortsatte.

Senere hørte vi at en ferge med flere hundre passasjerer også ble utsatt for stormen. En bølge feide over akterstevnen, og mange omkom. Takket være en snarrådig kawahøvding som het Nelson – et godt tegn for alle engelskmenn på en båt – var vi fremdeles fem.

John Tennent

Legatmottaker fra National Geographic

Ekspertise

Klassifikasjon av sommerfugler

Sted

Papua Ny-Guinea

Kanskje du er interessert i ...

Les også