Sølvkre på badet

Hvorfor bor det sølvkre på badet?

De fleste av oss har sett et sølvkre pile over badegulvet og søke tilflukt i et avløp. Men hva er sølvkre, og hvorfor lever de på badene våre?

4. juli 2017

Hvis du har sølvkre på badet, på vaskerommet eller der sentralvarmekjelen står, er det først og fremst et tydelig tegn på at dette er steder med høy luftfuktighet og vanligvis høy lufttemperatur.

En myte hevder at sølvkreet oftere inntar bad der renholdet ikke er på topp. Trolig er det bare en myte, men sølvkre spiser likevel alt det finner med stivelse i, for eksempel flass. Et bad med renholdsbehov inneholder altså mer mat til insektene.

Sølvkre er ikke farlige – men sultne

Men sølvkre medfører få problemer. De kan verken bite, stikke eller overføre sykdommer.

Verre er det hvis sølvkreet plutselig dukker opp i kjøkkenskapene eller biblioteket. Der kan de små sølvskimrende dyrene gjøre skade hvis de begynner å spise sukker eller gnager i seg limet som holder bøker sammen.

Sølvkre har i tidens løp også skadet både frimerke- og kunstsamlinger, og de er svært uønskede gjester i familiens fotoalbum.

Har man plagsomme sølvkre, kan man bli kvitt dem ved å lufte godt i rommet slik at det blir mindre fuktig.

Sølvkre var blant de første landdyrene

Sølvkre tilhører en av de mest primitive insektgruppene og er lette å kjenne igjen på sølvfargen, de lange antennene og de tre lange børstene bak.

Insektet har eksistert i rundt 400 millioner år i stort sett uendret tilstand og var trolig et av de første dyrene som forlot livet i havet og gikk på land. De ble til på et tidspunkt da insektene ennå ikke hadde utviklet vinger. Det har sølvkreet ennå ikke gjort, og er derfor i dag vingeløst.

Fra sædklatt på gulvet til voksent sølvkre

Etter en omfattende paringslek avsetter hannen en pakke sædceller på gulvet, som hunnen tar opp i seg. Deretter begynner ungenes lange vei mot voksenlivet:

1: Etter paring legger hunnen oftest 50–60 egg i små sprekker i underlaget.

2: Etter to til åtte uker klekkes eggene. Ungdyrene ligner små, bleke kopier av de voksne.

3: Ungene skifter hud med jevne mellomrom og blir hver gang litt større og får litt mer farge.

4: Etter tre år er ungene voksne. Trass i beskjeden størrelse kan sølvkre bli åtte år gamle.

Kanskje du er interessert i ...

Les også