Massedød truer verdens bier

Honningbien trues av skadedyr, sykdom og giftige kjemikalier som med jevne mellomrom fører til massedød blant bier. Kan løsningen være genetisk manipulasjon, eller skal vi ty til robotbier?

28. mai 2015 av Charles C. Mann

Bier var også sårbare for 100 år siden

I 1915 inntraff en katastrofe som utslettet de fleste bifarmer i England. På dette tidspunktet var broder Adam 16 år og hadde akkurat kommet inn i abbediet Buckfast Abbey i Sørvest-England, der han hadde blitt birøkter. Forskere linket senere katastrofen sammen med en hittil ukjent virus.

Broder Adam oppfant superbien

De fleste av de overlevende biene var blandingsarter, og det gav broder Adam ideen om å avle fram en sykdomsresistent bie. De neste 37 årene reiste han derfor gjennom Europa, Midtøsten og Afrika og samlet inn over 1500 dronninger fra forskjellige arter av honningbien.

Etter utallige forsøk greide han å skape Buckfast-bien – en ”superbie”, som den ble døpt. Den var lysebrun og hardfør, stakk ikke ofte, og den var ekstremt produktiv og motstandsdyktig mot kjente sykdommer. Fra 1980-tallet ble Buckfast-bier solgt i hele verden.

Massedød blant bier skyldtes dødelig midd

Men honningbiene ble igjen utsatt for angrep. Denne gangen var trusselen en asiatisk midd som kalles Varroa destructor, som invaderte Europa og USA. ”Bare en fullt motstandsdyktig, genetisk sterk rase eller stamme vil være det endelige svaret på denne trusselen”, erklærte broder Adam i 1991.

I mellomtiden ble situasjonen forverret blant bier over hele verden. I 2007 begynte det plutselig å komme inn en rekke rapporter fra Europa og Nord- og Sør-Amerika om plutselig massedød i hele bikolonier.

Mediene kalte det en ”trussel mot landbruket over hele verden” og en ”katastrofe uten sidestykke for kloden”. Insektbestøving, særlig fra honningbier, er nemlig helt avgjørende for en tredel av verdens matforsyning.

Bier idag: Genteknologi, evolusjon og robotbier

De fleste store birøktere bruker i dag pesticider til å ta livet av midden, men for å unngå kjemikalier er noen biforskere i ferd med å vende tilbake til broder Adams metode: Superbie version 2.0. Denne gangen bruker de verktøy fra den moderne vitenskapen, blant annet genteknologi.

Andre går inn for motsatte og mer naturlige metoder enn broder Adams. Ingen kjemikalier, ingen genmodifisering – la biene utvikle motstandsdyktighet i sitt eget tempo og ved egen hjelp.

En mer kontroversiell løsning kunne være bestøvende droner. I prinsippet er teknologien mulig. Selvstyrte roboter identifiserer blomster på fargen, svever over dem og samler opp pollen ved hjelp av myke sonder. Kanskje kan det gjøre matforsyningen i verden mindre sårbar overfor sykdommer i bikoloniene.

Se bier utvikle seg fra pupper

Les mer om bier

Få hele historien om broder Adam og de fantastiske, men sårbare honningbiene, som er helt uvitende om den viktigste rollen i naturen: å spre pollen, i Jakten på en superbie fra National Geographic nr. 5/2015 her:

NB! Du må ha en profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Det er gratis å opprette profilen, og det tar mindre enn et minutt. Når du klikker på Last ned-knappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i ...

Les også