Kan kakerlakker overleve en atomkrig?

Er det sant at kakerlakker­ er de eneste som vil overleve en atomkrig?Nei, det er faktisk en myte. Kakerlakker er hardføre skadedyr, men hvis de overlever en atomkrig, vil tusenvis av andre insekt­arter også overleve, for ikke å snakke om andre dyrearter. Radioaktiv ­stråling fra atombomber skader alle levende vesener, men ikke like mye. Konsekvensene av stråling er undersøkt hos mange insektarter. Noen, f.eks. parasittlevende­ vepser, ­tåler mye mer enn kakerlakker. Og dyregruppen tardigrader, som på norsk kalles bjørnedyr, er enda mer motstandsdyktige.

12. april 2012

Er det sant at kakerlakker er de eneste som vil overleve en atomkrig?

Nei, det er faktisk en myte. Kakerlakker er hardføre skadedyr, men hvis de overlever en atomkrig, vil tusenvis av andre insektarter også overleve, for ikke å snakke om andre dyrearter.

Radioaktiv stråling fra atombomber skader alle levende vesener, men ikke like mye. Konsekvensene av stråling er undersøkt hos mange insektarter. Noen, f.eks. parasittlevende vepser, tåler mye mer enn kakerlakker. Og dyregruppen tardigrader, som på norsk kalles bjørnedyr, er enda mer motstandsdyktige.

Bakterier er sterkere enn kakerlakker

Og aller mest motstandsdyktige er enkelte typer bakterier. Bakterien Deinococcus radiodurans, som ble oppdaget i 1956, regnes for å være et av de mest strålingsresistente av alle levende vesener. Den er oppført i Guiness rekordbok som ”verdens mest hardføre bakterie” og tåler radioaktiv stråling som er tusen ganger sterkere enn det som vil ta livet av et menneske.

Bakterier har vært til stede på Jorden i 3,5 milliarder år. De var den første livsformen på jorden – og de blir sikkert også den siste.

Spør oss:

Har du et spørsmål til NGs eksperter? Send en e-post til: [email protected]. Bare spørsmål som trykkes i bladet, blir besvart og premieres med et flott verdenskart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også