Gresshopper er virkelighetens vampyrer

Gresshoppenes paringsritual omfatter både en uvanlig form for seksuell kannibalisme, blodsuging og artige lyder.

11. mars 2015

Gresshopper suger blod

Man skulle tro at det var den naturligste ting i verden, men for noen dyr er det slett ikke noen dans på roser å videreføre genene sine.

Det kan hannen i den amerikanske gresshoppeslekten Cyphoderris skrive under på. Hunnen som han parer seg med, biter nemlig samtidig i kroppen hans og suger blodet hans i seg. Atferdsbiolog Scott Sakaluk kaller det ”en uvanlig form for seksuell kannibalisme”.

Hannen skårer med kallelyder

I den årlige paringssesongen lokker hannen til seg hunnen med en lyd som han lager ved å gni de fremre vingene mot hverandre – såkalt ”stridulasjon” (fra ”stridulation” på engelsk). I tillegg må han la hunnen ete av bakvingene sine under akten og meske seg med hemolymfen hans (blodvæske). Men hvorfor har noen hanner flere av disse ekle stevnemøtene enn andre?

Nøkkelen ligger i stridulasjonen. Forskerne sammenlignet insektenes kallelyder og fant grunnleggende forskjeller i lyden fra de som lyktes med å pare seg, og de som ikke var like ettertraktede.

"Å være et sexy mellommåltid kan suge så mye kraft ut av hannen at den ikke har nok energi til stridulasjon", sier Scott Sakaluk, men det fører sjelden til at han dør. "På slutten av sesongen er det bare noen få som fremdeles sender ut paringslyder. Det er de som har hatt størst suksess med paringen, og bakvingene deres blir spist fullstendig opp.”

Gresshoppeart: Grig

Levested Skogene nordvest i USA og sørvest i Canada

Status Sårbar

Fakta Det finnes tre arter grig-gresshopper. De ligner sirisser og er i slekt med med våre hjemlige løvgresshopper.

Kanskje du er interessert i ...

Les også