Den store mygg-guiden – myter, fakta og råd som virker

Hvitløk, B-vitaminer og kalde bad. Hva er myter og hva er det som virker?

27. juni 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

De lange sommerkveldene er over oss. Vi drikker kjølig vin på terrassen og utveksler kjærlige blikk med den utkårne, mens ungene leker i hagen og alt er idyll.

Og så kommer den… Zzziiiii… Den lille, irriterende fiolinen som forteller at sommervampyrene har ankommet paradisets hage. En blir til to og tre, og plutselig er all oppmerksomheten rettet mot mygg. Far banner, mor trøster den minste, som gråter fordi det klør så forferdelig. Kvelden er ødelagt.

Så hva gjør dere neste dag?

Dette virker ikke

1. Dere kan godt servere mat med enorme mengder hvitløk. Det er sikkert bra for mye annet, men det holder ikke myggen unna.

2. Det er hyggelig med duftlys om kvelden. Men hvis det har en effekt på myggen, er det snarere at de tiltrekkes av lyset og varmen.

3. Kostbare dingser som sender ut høyfrekvente lyder, selges mange steder. Det er sikkert god butikk, men myggen bryr seg ikke.

4. Et råd som har spredt seg fra Australia, går ut på å dele en limefrukt i to og stikke to nelliker ned i den flate siden. Det dufter godt, en har ingen effekt på de artene som finnes i Skandinavia.

5. Spis gjerne masse B-vitaminer. Det er sundt for deg. Men det sikrer det på ingen måte mot myggestikk.

Dette virker

1. Sørg for at stillestående vann blir fjernet. Det gjelder også badebassenget, fuglebadet, hundeskålen, regnmåleren og det fine hullet i den dekorative gamle trestubben. Mygg ungler i selv små mengder stillestående vann, og hver hunnmygg blir lett mor til 200 nye mygg. Gullfiskdammen ser sikkert romantisk ut, men den blir garantert en barnehage for mange millioner av mygg i løpet av sesongen.

2. Slå gresset ofte. En kort gressplen tørker raskere. Den fuktige bunnen er fine tilholdssteder for mygg. Når du har slått gresse, er det en dårlig idé å legge det i en haug bakerst i hagen. For i de første par dagene bor myggen fortsatt i det. Legg det heller i en sekk eller kompostkasse som kan lukkes.

3. Plasser en vifte på terrassen. Det kan virke litt overflødig når solen har gått ned, men mygg hater virkelig vind. De flyr ikke særlig godt, og selv en lett bris er farlig for dem.

4. Kle på deg. Helst i lyse, nøytrale farger og helst ikke tettsittende plagg. Mygg stikker enkelt igjennom en stram t-skjorte. Dessuten tiltrekkes de av kroppsvarme og svette. Begge deler trenger lettere igjennom stramme klær.

5. Bruk mygglotion. Det fjerner ikke myggen helt, men særlig de midlene som inneholder Deet, er faktisk effektive. Midler med eukalyptus, peppermynte og kamfer har også en effekt.

Fakta om mygg

  • Det finnes 3000 arter på verdensplan. Det er bare hunnene som suger blod; hannene lever av nektar.
  • Mygg kan lukte deg på opptil 50 meters avstand. Selv om de ikke er så gode flyvere, tilbakelegger de gjerne den avstanden for å få i seg blod.
  • Det er stor forskjell på hvor tiltrekkende ulike personer er for mygg. Trolig har det noe med lukten å gjøre. Dessverre har det ikke noe med hygiene å gjøre, så det har ingen effekt å vaske seg ofte. Et kaldt bad vil imidlertid redusere kroppstemperaturen, og det hjelper.
  • Blodtypen betyr ingenting for myggens preferanser.

Kanskje du er interessert i ...

Les også