Hvorfor tar løver livet av mennesker?

Hvert år ender hundrevis av mennesker i klørne på jungelens konge. Angrepene er glimrende eksempler på det løven har utviklet til perfeksjon; nemlig det å være rovdyr på toppen av næringskjeden, sier en forsker.

8. juni 2015 av Mary Bates / National Geographic

”Nesten alle levende skapninger som befinner seg i nærheten av løver, er et potensielt bytte, og det er tåpelig hvis noen mener at de er et unntak”, sier Luke Dollar, som leder National Geographics prosjekt for store kattedyr, Big Cats Initiative.

”Jeg tror alle andre primater som lever side om side med store kattedyr, er fullstendig bevisst hvilken rolle de har i forhold til de rovdyrene som er øverst på næringskjeden på kloden.”

Luke Dollar sier at faren oppstår hvis vi lar oss lulle inn i en falsk trygghetsfølelse mens vi oppholder oss i nærheten av løver og andre kjøttetere.

”Vi kan ikke skilte med klør, store hjørnetenner eller kroppsstørrelse”, sier han.

Respekter løven: Jungelens konge

Luke Dollar antar at flere titalls, om ikke hundrevis av mennesker angripes av løver hvert år.

I naturen kan gamle eller syke løver finne på å angripe mennesker fordi de ikke klarer å fange sine normale byttedyr og mennesker generelt er et lettere bytte.

”Hvis et menneske står ved siden av en impala, og en løve bestemmer seg for å skaffe seg litt mat, er det sannsynlig at impalaen slipper unna, og at mennesket ikke gjør det.”

Når det er sagt, bør ikke folk være redde for å se på løver i naturen, sier Luke Dollar, men de må vite at de kanskje blir sett på som et potensielt bytte, og det må de forholde seg til.

For eksempel sier reglene for Lion Park at besøkende skal holde vinduene lukket mens de kjører gjennom dyreparken, for på den måten å bidra til å forebygge angrep fra dyrene.

”Vi må huske at det er en grunn til at vi kaller disse dyrene for jungelens konge”, sier Luke Dollar. ”Vi er nødt til å respektere hva de er, på samme måte som vi bør respektere deres naturlige atferd.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også