Hvorfor maler katten?

Katten maler ikke bare fordi den har det godt, men også for å få det bedre.

21. oktober 2011

Alle katteeiere kan skrive under på den gjengse oppfatningen om at det er uttrykk for velbehag eller kommunikasjon når katten maler. Men forskning tyder faktisk på at malingen også kan være et biomekanisk fenomen med helseeffekt.

Kattene maler nemlig ikke bare når de er glade og fornøyde, men også når de f.eks. har kommet til skade, ved fødsler og når de er svært skremte. Akkurat hvordan katten produserer lyden, har forskerne ennå ikke helt kartlagt. Men malingen skaper en vibrasjon på mellom 25 og 150 Hz, og undersøkelser viser at frekvenser i dette området øker bentettheten og leger muskler – både hos dyr og mennesker.

Det er også påvist at særlig de lavfrekvente vibrasjonene har en terapeutisk virkning. De er smertestillende, påskynder leging av sår, reduserer hevelser og letter pustingen. Siden katten har tilpasset seg til å spare på energien med lange perioder med hvile og søvn, er malingen kanskje en måte den kan stimulere benbygningen og musklene sine på uten å bruke noe særlig energi.

Sammenlignet med for eksempel hundens skjelett leges kattens skjelett mye raskere og med færre komplikasjoner. Kanskje er det derifra myten om kattens ni liv har oppstått – den har ganske enkelt en innebygd evne til å helbrede seg selv.

Alle katter kan male, og blant de store kattedyrene kan geparden det også. Men løver, tigere og leoparder kan ikke male, men de kan til gjengjeld brøle, noe de små kattene ikke kan.

Hvorfor har katten ni liv? Klikk her for å se video, og finn svaret.

Spør oss:

Har du et spørsmål til NGs eksperter? Send en e-post til: [email protected]. Bare spørsmål som trykkes i bladet, blir besvart og premieres med et flott verdenskart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også