Hvor mye sover dyr?

Det varierer veldig hvor lenge ulike dyrearter sover. En løve sover for eksempel lenger enn en hund, men ikke like lenge som en flaggermus.

Livet er hardt, og pattedyr må få nok søvn. Men hvorfor trenger et jordekorn 15 timer når sjiraffen kan greie seg med bare 4,5 timer?

Det kan ha noe å gjøre med hvordan de forskjellige dyrene har tilpasset seg for å kunne spare energi og leve i sikkerhet, forteller Jerome Siegel, som er søvnforsker ved UCLA i USA.

Elefanter sover bare drøyt tre timer i døgnet.

”Når man er så stor, må man spise det meste av tiden”, sier Jerome Siegel. For flaggermusen Eptesicus fuscus gir det derimot mer mening bare å bruke energi de få timene om natten, da de insektene den jager, er aktive.

Dyr som sover i skjul, sover ofte lenger og dypere enn de som alltid er på vakt. Og så har vi jo de som kan sove når og hvor de vil: ”Hvem forstyrrer en sovende løve?” spør Jerome Siegel.

Spør oss:

Har du et spørsmål til NGs eksperter? Send en e-post til: [email protected]. Bare spørsmål som trykkes i bladet, blir besvart og premieres med et flott verdenskart.

Kanskje du er interessert i ...

Les også