Hollywoods største dyrestjerner

Fra den sjarmerende collien ‘Lassie’, til den elskelige grisen 'Babe'. Vi kårer de mest uforglemmelige dyrestjernene i Hollywoods historie.

25. februar 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

TOTO

Dyrerase:

Cairn terrier

Kjent fra:

‘Trollmannen fra Oz’

Walk to Fame:

Det er mange grunner til å elske Victor Flemings udødelige fantasifabel, ‘Trollmannen fra Oz’, fra 1939. Og en av de største er hunden Toto.

Den lille terrieren med det store hjertet ble en av filmens aller mest populære karakterer, og det er også vanskelig å forestille seg hovedrolleinnnhaver, Judy Garland, bryte ut i sangen “Somewhere over the Rainbow” uten Toto ved sin side.

Med en lønn på 125 dollar i uken - noe som i dag svarer til 2118 dollar - tok hunden med det borgerlige navnet Terry, seg også godt betalt for jobben. Til sammenlikning tjente en bussjafør i datidens depresjonsramte USA knappe 27 dollar i uken.

Nøkkelscene:

Etter at Toto flykter fra families onde nabo som er på vei for å avlive hunden, og blir gjenforent med Judy Garland, beslutter det uadskillelige paret seg for å rømme hjemmefra. Noe som resulterer i at de begge blir sugd inn i en tornado, og transportert til det magiske landet, Oz. Så uten Toto, ikke noe eventyr.

Hva skjedde med Toto?

Toto ligger begravet på kjendiskirkegården, Hollywood Cemetery Forever, sammen med blant andre rockemusikeren, Johnny Ramone, og skuespilleren, John Huston. Toto rakk å være med i 14 spillefilmer før hun sovnet inn i 1945.

BABE

Dyrerase

White Yorkeshire gris

Kjent fra

‘Heldiggrisen Babe’

Walk to Fame

For 20 år siden fallt hele verden pladask for den foreldreløse grisen ‘Babe’ som, i tillegg til å kunne snakke og synge, var adskillig mer frampå enn den gjennomsnittlige gårsgris.

Er du blant dem som trodde det gjemte seg en supertrenet gris i kulissene, tar du grundig feil.

Babe ble nemlig ikke spilt av én, men hele 48 griser. Siden innspillingen strakte seg over tre år ble grisene foran kameraet hele tiden for store til rollen, og producer og forfatter George Miller måtte derfor benytte seg av en liten hær av griser for å få filmen i boks.

‘Heldiggrisen Babe’ ble en stor suksess, og endte med å dra i land 7 Oscar-nomineringer - blant annet for beste film.

Nøkkelscene

Da Babe endelig realiserer drømmen sin om å bli gjeterhund (!), og leder en gruppe sauer i den riktige retningen til lyden av stående applaus fra publikum.

Hva skjedde med Babe?

3 år senere tok den frimodige grisen ut på ennå et eventyr i oppfølgeren, ‘Heldiggrisen Babe i byen’, men siden dengang har det vært stille fra den folkekjære grisen. Babe er langt fra den eneste grisen som har tatt skrittet fra svinestien til kinolerettet, men hun er fortsatt den beste.

FLIPPER

Dyrerase

Delfin

Kjent fra

TV-serien ‘Flipper’ (1964-67)

Walk to Fame

Da delfinen Flipper for første gang dukket opp på amerikanske tv-skjermer på midten av 60-tallet, ble den døpt ‘aquatic Lassie’. Og det er da også flere likheter mellom den snarrådige og handlekraftige delfinen, og historiens mest populære collie.

I likhet med Lassie er Flipper villig til å gå gjennom ild og vann for familien sin, parkbetjenten Porter Ricks og de to barna hans Sandy og Bud. Og den talentfulle delfinen lar heller ikke sjansen gå fra seg til å kaste en skurk eller to i fengsel.

Nøkkelscene

Ingenting slår tv-seriens intro - den er så 60-talls kitchy at det nesten gjør vondt. Vi beklager hvis du får sangen på hjernen.

Hva skjedde med Flipper?

‘Flipper’ ble en kjempe suksess og avfødte utallige bøker, filmer og leker, men den store suksessen kom aldri delfinene selv til gode.

Utenfor kamera hadde de fem delfinene som spilte Flipper det elendig, og etter tv-seriens slutt døde en av delfinene i armene på treneren, Ric O’Barry. Siden da har den tidligere delfintreneren kjempet en innbitt kamp for å stoppe hold av delfiner i fangenskap.

LASSIE

Dyrerase

Langhåret collie

Kjent fra

Filmen ‘Lassie Come Home’ (1943) og TV-serien ‘Lassie’ (1954-73)

Walk to Fame

Når det kommer til karisma, så halser de fleste Hollywood-dyrene etter Lassie. Den populære collien er nok film- og tv-historiens aller mest populære dyrestjerne. En slags firbeint utgave av John Wayne eller Cary Grant, som ikke viker tilbake for å sette forbrytere bak lås og slå, og som alltid redder dagen.

Lassie debuterte i 1943 i kinofilmen, ‘Lassie Come Home’, og opptrådde i 6 andre filmer før hun i 1953 fikk sitt eget tv-show, og ble kjent i store deler av den vestlige verden.

Som avisen The Saturday Evening Post skrev i 1958 da hunden bak Lassie, collien Pal, døde: “Den mest spektakulære karrieren for en hund i filmhistorien.”

Nøkkelscene

Når man havner i en god gammeldags slosskamp ute i skogen, er det godt å ha Lassie ved sin side. Scenen, som stammer fra debutfilmen ‘Lassie Come Home’ fra 1943, er første gang den heroiske hunden redder dagen. Men det var så absolutt ikke den siste. Lassies beste venn, gutten Timmy, ble reddet av den modige hunden de første 100 gangene.

Hva skjedde med Lassie?

Selv om det nå er et halvt århundre siden Lassies storhetstid, så er den verdensberømte collien overhodet ikke gått i glemmeboken. I 2005 kunne vi igjen møte den gamle heltinnen i filmen ‘Lassie’, og ryktene vil ha det til at instruktøren, Steven Spielberg, har planer om å kickstarte Lassies karriere med en rekke nye filmer i tiden som kommer.

POTENSIELLE

Sjimpansen Clyde fra 'Never av stål' (1978) Spekkhuggeren Orca fra 'Orca' (1977) St. Bernardhunden Cujo fra 'Cujo' (1983) Labradoren Spike fra 'Old Yeller' (1957) Terrieren Uggie fra 'The Artist' (2011) Spekkhuggeren Willy fra 'Free Willy' (1993)

Kanskje du er interessert i ...

Les også