VIDEO: Yndig ny blekksprutart "spøker" på havbunnen

Den bleke åttearmede blekkspruten er mest sansynlig den i sin familie av bløtdyr som lever lengst nede i havdypet.

10. mars 2016 av Christine Dell'Amore

Jevnlig oppdages det nye arter på havdypet. Nå sist, noe så underlig som en blek og spøkelsesaktig bleksprut.

Under et nylig oppdrag utenfor Hawaii sendte en fjernstyrt undervannsrobot fra forskningsskipet, Okeanos Explorer, levende bilder til vitenskapsfolkene 4.300 meter over havbunnen.

Blekksprut setter ny bunnrekord

Zoolog Michael Vecchione fra Smithsonian Institution var en av de heldige som fikk overvære opptaket fra havdypet live: "Jeg viste med en gang at vi var vitne til noe som aldri før har blitt vitenskapelig dokumentert.”

Dyret er sansyngligvis ikke bare en ny art, men er også unik på andre måter. Den er nemlig det mest dyptlevende åttearmede bløtdyret - en gruppe som inkluderer blekspruter - uten finner. I følge Vecchione har langt de fleste av havdypets bløtdyr med åtte armer, finner.

Forskere finner spøkelsesaktig blekksprut på havets dyp SE: Vitenskapsfolkene er overrasket over funnet av blekspruten på over fire kilometers dyp i Stillehavet utenfor Hawaii. Video: NOAA Office of Ocean Exploration and Research.

Spøkelsesblekkspruten er skapt til havdypet

Selv om gruppen kun fikk en kort video av blekspruten mens den beveget seg sakte rundt, virker det som dyret har tilpasset seg livet i dyphavet.

Siden oppbygging av muskler krever mye energi, passer den geléaktige kroppen godt til det sparsommelige matutvalget på dyphavets bunn. Det bleke utseende tyder på at den ikke har noe pigment – noe som jo også er ubrukelig i det kullsvarte mørket fire kilometer under overflaten.

Det lille spøkelset rømte fort bort fra undervannsrobotens lyskaster, så blekksprutens syn er det tydeligvis ingenting i veien med.

LES MER: Underlige havdyr du ikke visste fantes

Kanskje du er interessert i ...

Les også