Stripete blekksprut har spesielt sexliv

Sjelden blekksprut foretrekker å bli slengt i gulvet i stedet for å bli spist levende under paringen.

18. april 2016

Hos de fleste åttearmede blekksprutarter eter hunnen ofte partneren etter paring.

For å unngå å bli spist ”hopper hannen ofte opp på toppen av hunnen, der de parer seg i en stilling der han er så langt unna munnen hennes som mulig, og når de er ferdige, flykter han,” sier marinbiologen Richard Ross ved California Academy of Sciences.

Munn-til-munn metoden

Denne atferden var så bredt vitenskapelig akseptert at da marinbiolog Arcadio Rodaniche i 1982 meddelte at han hadde funnet en art som paret seg munn mot munn og levde sammen mellom paringsaktene, så ble forskningen hans enten avvist eller ignorert.

Nå har Richard Ross og Roy Caldwell ved University of California avlet fram og studert den sjeldne blekkspruten – som på engelsk heter larger Pacific striped octopus, og som ennå ikke har et latinsk navn – og de bekrefter det Arcadio Rodaniche fant.

Arten deler huler og måltider, mens de fleste andre blekkspruter lever alene (og er ofte kannibaler).

Sex ut fra armlengde-prinsippet

Arten parer seg nærmest daglig, og hunnene legger egg over flere måneder.

Hos de fleste andre arter dør hunnene etter oppfostring av et kull. Og selv om de fleste blekkspruter parer seg varsomt med armlengdes avstand, parer denne arten seg med munnene tett presset sammen, som om de kysser (ovenfor).

Og det er trolig mye vi ennå ikke vet om blekkspruter: Det finnes over 300 arter i havene rundt om i verden, og mange har aldri blitt studert.

LES MER: Dyrenes villeste sjekketriks

Fakta

Levested: Stillehavet ved kysten av ­S­entral-Amerika.

Status: Ikke bedømt.

Fascinerende fakta: Larger Pacific striped octopus er kjent som ”har­lekin” på grunn av mønstrene og fargene; her på en hunn (topp) og maken hennes.

Kanskje du er interessert i ...

Les også