Sprechen Sie delfinsk?

Forskere ved kysten av Honduras forsøker å dekode de intelligente delfinenes komplekse vokaliseringer. Håpet er å kunne bryte kommunikasjonsbarrieren mellom delfiner og mennesker.

19. november 2015 av Joshua Foer

Delfinene overrasker med sine intelligente egenskaper

Kommunikasjonen mellom delfiner og mennesker er forsterket ettersom det i løpet av de siste to årene er blitt mulig å lage meningsfylte analyser av opptakene av delfinenes kommunikasjon.

Den nyeste forskningen konkluderer med at det intelligente havdyret har en imponerende evne til å løse problemer og planlegge på forhånd. Delfinene viser seg å ha et ekstremt godt utviklet system til bearbeidelse av følelser, noe som har avgjørende betydning for de tette sosiale båndene som delfinene har seg imellom.

Å forstå delfinsk

Delfiner er usedvanlig snakkesalige. Ikke nok med at de plystrer og klikker, de sender også ut høylytte serier av vokaliseringer for å irettesette ungene sine og jage bort hai. Forskere som lytter til alle disse lydene, har lenge lurt på hva de betyr, hvis de da betyr noe i det hele tatt. Men et så utpreget sosialt dyr med en så stor hjerne ville vel neppe bruke så mye energi på å pludre i vei under bølgene uten at ytringene hadde en form for meningsfylt innhold. Likevel er det etter et halvt århundre med forskning faktisk ingen som vet hvilke grunnleggende enheter delfinvokaliseringer består av, og hvordan disse enhetene blir satt sammen.

"Hvis vi kan finne et mønster som kjeder bestemte lyder sammen med bestemt atferd, vil det være et stort framskritt", sier 64 år gamle Stan Kuczaj, som har publisert flere vitenskapelige artikler om delfiners erkjennelsesevne enn de fleste andre spesialister på området. Han håper at arbeidet han har gjort med de synkroniserte delfinene på RIMS, kanskje kan bli nøkkelen som løser koden til å forstå delfinkommunikasjon. Men han tilføyer: "Delfiners avanserte egenskaper er det som gjør dem så interessante, men også virkelig vanskelige å studere."

Les mer om forskernes arbeid med delfinene, og om de greier å knekke koden.

Kanskje du er interessert i ...

Les også