I framtiden skal man ikke legge turen til SeaWorld, men ut på det åpne havet for å se spekkhuggere i aksjon.
Den amerikanske dyreparken har nemlig valgt å stoppe sitt omstridt avlsprogram med det store havdyret.
“Dette blir siste generasjon spekkhuggere i SeaWorlds varetekt,” skriver SeaWorlds direktør i et debattinnlegg i Los Angeles Times. Han fortsetter:
“Vi er nødt til å ta hensyn til den holdningsendringen som har skjedd når det kommer til spekkhuggere i fangenskap. En endring som vi har vært med på å skape.”
Dokumentarfilm satte fokus på problemet
I 2013 satte dokumentarfilmen ‘Blackfish’ fokus på spekkhuggernes kummerlige forhold, og siden da har SeaWorld blitt møtt med massiv kritikk for sin behandling av parkens største trekkplastre.
I dokumentaren ser man hvordan spekkhuggerne led i fangenskap, og hvordan dyrene kunne være en direkte fare for de ansatte i fornøyelsesparken.
Dette fikk den 40 år gamle treneren, Dawn Brancheau, føle på kroppen. Etter et show i SeaWorld Orlando, Florida i 2010 ble hun på tragis vis drept av spekhuggeren Tilikum.
I dag svømmer i alt 24 spekkhuggere rundt i SeaWorlds bassenger. Og det skal de fortsette med, sier direktør Joel Manby.
“De vil sannsynligvis dø hvis vi setter dem ut i naturen. Ingen spekkhuggere eller delfiner som har vokst opp i fangenskap overlever å bli satt ut i det fri,” skriver han.
SeaWorld har 11 fornøyelsesparker i USA. Tre av dem holder spekkhuggere i fangenskap. Siden høsten 2015 har SeaWorld jobbet med å fase ut spekkhugger-showene sine.