Sjøstjerner med øye på hver arm

Forskere har funnet ut at øynene hos sjøstjerner sitter på armene.

16. januar 2014

Forskere har lenge visst at sjøstjerner har øyne, men ny forskning på sjøstjernen Linckia laevigata som er gjennomført ved universitetet i København, gir oss nå mer kunnskap om hvordan de fungerer. Sjøstjernens øyne sitter på tuppen av armene.

Syn med lav oppløsning

"Vi har påvist at de ser bilder, men med veldig lav oppløsning", sier nevrobiologen Anders Garm fra Biologisk institutt ved universitetet, som har ledet undersøkelsen. Forskjellen skyldes størrelsen på hjernen. Menneskets syn har utviklet seg til å kunne bearbeide større mengder opplysninger i takt med at hjernen vår vokste seg større og mer kompleks.

Liten hjerne

Sjøstjerner har bare en liten samling nerveceller som omsetter visuell informasjon. Men det primitive synet dekker dyrets behov, sier Anders Garm. Hvis man flytter sjøstjerner bort fra revet, vil bare de med intakt syn finne tilbake igjen. De andre vil sulte. Anders Garm håper at de nye resultatene vil medvirke til at vi bedre kan forstå hvorfor levende vesener opprinnelig begynte å utvikle bildedannende øyne.

Kanskje du er interessert i ...

Les også