Hvalrosser flykter fra smeltende is

Tusenvis av hvalrosser flokker seg på en øy utenfor kysten av Alaska fordi deres vanlige levesteder, store arktiske isflak, smelter ekstremt fort.

30. september 2010

© 2010 National Geographic; video med tillatelse av Daniel Zatz & USGS

Tusenvis av hvalrosser flokket seg tidligere denne måneden i en unormal og farlig "tilbaketrekning" på kysten av Alaska.

Biologer ved USA geologiske undersøkelser (USGS) sier at situasjonen kan være svært farlig, for hvalrosser blir lett skremt og kaster seg ut i en panisk masseflukt. Noen hvalrosser, særlig unger og unge dyr, kan bli knust av større hvalrosser når de beveger seg rundt.

Denne videoen som er tatt opp fra luften for USGS, er tatt i vel 1200 meters høyde nær Point Lay i Alaska. Fly kan utløse en masseflukt, og derfor er det innført en sone med flyforbud. USAs fiske- og naturmyndigheter (USFWS) anbefaler at fly holder en avstand på minst 800 m og en minimumshøyde på 450 m.

Hvalrosser finner mat på havbunnen og bruker normalt havisen som hvilested mellom toktene etter mat.

Det er første gang tusenvis av hvalrosser er sett stimle sammen der. Lignende observasjoner er imidlertid i årenes løp gjort i Russland og et annet område nordvest i Alaska.

Verdens naturfond, WWF, sier at den arktiske havisen har tredje minste utbredelse i den tiden det er foretatt målinger.

Kanskje du er interessert i ...

Les også