Norges siste hvalfangere

I Norge er en kontroversiell levevei i ferd med å dø ut.

27. juni 2013 av Karen Gunn

Norske hvalfangere jakter fortsatt på vågehval i egne farvann til tross for internasjonal fangststopp. Men sosiale og økonomiske krefter gjør kanskje snart slutt på den omdiskuterte fangsten.

Hvalfangere minimert kraftig

Denne sesongen har bare rundt 20 båter fra Lofoten reist ut på hvalfangst. Det er langt unna de nesten 200 hvalfangstbåtene som opererte i nordnorske farvann på slutten av 1950-tallet.

Det er ikke knapphet på hval eller for den saks skyld de kompliserte politiske forholdene rundt hvalfangsten som er årsaken til nedgangen. Bestanden av vågehval i Nord-Atlanteren er anslått til hele 130 000 dyr, og på den bakgrunn anses Norges nåværende beskjedne årlige fangst som helt bærekraftig. Lavere etterspørsel etter hvalprodukter er en medvirkende faktor. Men det er mest av alt er det noe langt mer prosaisk som ligger bak.

Den nye generasjonen vil ikke være hvalfangere

Norske barn – selv de som vokser opp i hvalfangstens høyborg Lofoten – har ganske enkelt ikke lenger lyst til å bli hvalfangere. De ønsker heller ikke å trosse vinterstormene på havet for å hente ut formuer i garnet i form av torsk, slik som forfedrene deres har gjort det i mange hundre år. I stedet streber de etter å få seg tryggere jobber med fast lønn i byene langt unna Lofoten eller i oljeindustrien ute på plattformene, og derfor forlater de unge øysamfunnene i hopetall for å skape seg en annen slags tilværelse. Nå er det hvalfangerne selv som er på vei mot utryddelse.

Les hele artikkelen Klikk på Last ned-knappen nedenfor og logg inn for å lese artikkelen. Hvis du ikke er abonnent eller natgeo-medlem, blir du bedt om å opprette en profil. Det tar mindre enn ett minutt og er helt gratis.

Verdens hvalfangst

Hvalene overlevde med nød og neppe det 20. århundret. På begynnelsen av 1900-tallet, da bestandene skrumpet inn på den nordlige halvkule, drog hvalfangere sørover mot Antarktis og skjøt granatharpuner fra fabrikkskip som ble på havet i månedsvis om gangen. Den Internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) ble etablert i 1946 i håp om å redde industrien gjennom fastsettelse av fangstkvoter. I 1986 førte protester omsider til total fangststopp for all kommersiell hvalfangst. Men jakten fortsetter fremdeles i flere land.

Kanskje du er interessert i ...

Les også