Verdens største hvithai fanget på film

En dykker fikk fornemt besøk da en seks meter lang hvithai la veien forbi den meksikanske øya Guadalupe. Giganten fikk navnet Deep Blue og er verdens hittil største hvithai som er filmet.

2. september 2015 av Maya Wei-Haas / National Geographic

Verdens største hvithai i turistmekka

Havet rundt den meksikanske øya Guadalupe sørvest for California er et sant mekka for turister, dykkere og andre haientusiaster som ønsker å få et glimt av havets store rovdyr. Særlig hvithaien.

En av dem er marinebiologen Mauricio Hoyos Padilla, som nettopp har offentliggjort en video av en stor hunnhai, som han anslår til å være vel 50 år gammel. Og hele seks meter lang.

Deep Blue, som verdens største hvithai kalles, er uten tvil en stor og flott representant for arten, men haibiolog Christopher Lowe ved California State University mener at størrelsen kanskje kommer av at hun er drektig. I stedet for hvithaiens normale torpedolignende form, er haien i videoen ganske rund.

SE VIDEOEN AV DEEP BLUE HER

> [Deep Blue (The biggest shark ever filmed) second part](https://www.facebook.com/video.php?v=10153621649200955) > > Another DEEP BLUE VIDEO!!!!(Please read below about our fundraising campaign)Otro video de DEEP BLUE!!!!(Por favor lean el enlace de abajo acerca de nuestro proyecto) > > Posted by [Mauricio Hoyos Padilla](https://www.facebook.com/amaukua) on 10\. august 2015

Er det håp for haiene?

I takt med at undervannskameraer blir stadig mer populære, og fordi flere og flere filmer haier, får vitenskapen hele tiden nye bilder og opplysninger å arbeide med.

Dette betyr imidlertid ikke at hvithaien er på vei til å bli reddet. Den, og andre haiarter, blir fortsatt jaktet på, spesielt for finnene. Hvithaien er på Verdens naturvernunions (IUCN) offisielle liste over truede arter.

I USA ser imidlertid bestandene ut til å ha stabilisert seg både på øst- og vestkysten. Den generelle nedgangen i antall hvithaier er trolig årsaken til at de færreste hvithaier kommer opp i en størrelse som Deep Blue.

Men kanskje lysner det, for det første Hoyos Padilla tenkte da han så haien, var ”håp”.

**LES MER: Hvithai - Fakta om hvithaien

Mytene avlives

Håp, fordi både Padialla og Lowe mener at videoen av Deep Blue, og generelt mer informasjon om haier, kan hjelpe til med å avlive et par myter.

De aller fleste hvithaier angriper ikke mennesker ut av det blå, mener Lowe. Og henviser til videoen av Deep Blue, som stille og rolig glir forbi dykkeren i haiburet.

Samtidig er det viktig at folk respekterer dem som rovfisk øverst i næringskjeden. ”Dette er ikke Disneyland”, sier Lowe.

Selv om turister og haibur øker vår kunnskap om haier, er det en risiko for at disse store fiskene enten blir for vant til lokkemidler og agn fra dykkere som en kilde til mat eller rett og slett begynner å se på mennesker som mat.

Uansett: Jo mer turister og hobbydykkere ser og filmer, jo bedre.**

Kanskje du er interessert i ...

Les også