Turister leker med døden i haiburet

VILT FOTO: Dykkere som lokker til seg hvithaier med åte og en vennlig berøring, skaper heftig debatt. Eksperter advarer mot trenden, som de frykter kan endre haienes atferd.

4. februar 2016 av Brian Clark Howard

De fleste av oss ville nok holde fingrene fra fatet hvis vi var i nærheten av en hvithai. Men det er ikke alle som har den nødvendige respekten for havets største rovfisk.

Et bilde som viser en gruppe turister i et haibur som tar på og mater en hvithai (se øverst i artikkelen), har skapt heftig diskusjon.

Bildene, som er tatt ved den meksikanske øya Guadalupe av den russiske dykkeren Dmitry Vasyanovich og lastet opp på hans Facebook-profil, har vakt harme blant marinebiologer og miljøvernere.

"Før eller senere mister en turist en arm, og da blir det plutselig snakk om et haiangrep", sier George Burgess, som er ledende haiekspert ved Floridas naturhistoriske museum.

Ifølge Burgess er det direkte galskap å mate haier på denne måten, når de fleste av oss allerede kjenner til faren ved å mate f.eks. alligatorer og bjørner.

**LES MER: Hvithai - Fakta om hvithaien

Risiko for lemlestelse og død

Arrangørene av de populære dykkene fraråder turister å stikke hender og armer utenfor burene, og mating er strengt forbudt. En overtredelse av reglene øker risikoen for lemlestelse og også død, samtidig som haiene lærer å forbinde mennesker med mat.

Så langt mangler man data og statistikk over hvor mye haiene egentlig lider under matingen fra turister, og om rovfiskene endrer atferd radikalt.

En undersøkelse av tigerhaier i Bahamas i 2012 viste ingen håndfaste bevis for at de tok skade av regelmessig mating fra bur. Eksemplet må imidlertid tas med en klype salt til man har gjennomført flere undersøkelser på området.

Uansett er mating av og fysisk kontakt med haier bare artig for oss.

Flere eksperter mener rett og slett at turister med lokkende åte nærmest gjør narr av kampen for å redde haiene, som siden 1950 har opplevd en global nedgang i antall på 90 prosent.**

Kanskje du er interessert i ...

Les også