Ny haiart funnet på fiskemarked

Forskere som trålet et fiskemarked i Taiwan etter data, landet en spesiell fangst: en dypvannshai som var ukjent for vitenskapen.

5. september 2011 av John Roach, National Geographic News

Sjansen for å høre noen uttale ordene "Kelner, det er en ny art i suppen min", er ikke særlig stor. Men det er heller ikke like usannsynlig som man skulle tro.

En ape, en firfisle og en "utdødd" fugl er alle blitt oppdaget på sin vei til middagsbordet, og nå har en ny haiart sluttet seg til selskapet, rapporterer forskere.

Ingen stor overraskelse

Fisketaksonomer fant den hittil ukjente haien på et marked i Taiwan. Og det er ingen stor overraskelse, sier en av opphavsmennene til undersøkelsen, William White.

"De fleste fiskemarkeder i området selger ofte hai", kan vi lese i en e-post fra William White ved Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization i Hobart i Australia.

Han og kollegaene hadde faktisk reist til fiskemarkedet i Tashi for å "samle inn litt materiale for å se om det var synlige forskjeller i forhold til fangster fra tidligere tiår", sier han.

"Blant de forskjellige artene samlet vi også inn et antall eksemplarer av slekten Squalus – deriblant denne nye arten med høy ryggfinne."

Den nye arten, Squalus formosus, er en én meter lang kortsnutet pigghå. Den skiller seg fra andre småhaier av slekten Squalus ved en spesiell oppadrettet fremre ryggfinne, en kraftig ryggrad og et svært kort, avrundet hode, sier William White.

Kundene kjenner ikke forskjell

S. formosus (Formosa er det tidligere navnet på Taiwan) har trolig havnet på fiskemarkedet på samme måte som de fleste dypvannshaier, nemlig som en bifangst som tilfeldig har gått i garnet under fisking av annen fisk.

På fiskemarkeder "er det trolig ingen som kjenner forskjell" på den nye arten og andre haier, verken i smaken eller på andre måter, sier William White, som understreker at han ikke selv har smakt den nye arten og ikke vet hvordan den tilberedes.

"Lignende arter i Indonesia saltes og tørkes til menneskemat, og finnene brukes av industrien som tilsetning i haifinnesuppe", sier han. "Men det betyr ikke nødvendigvis at man gjør det samme med hai i Taiwan."

En art ble til mange

Den nye arten er på det nåværende tidspunkt bare kjent fra farvannene rundt Taiwan og Japan, og utbredelsesområdet er antakelig ikke så mye større enn det, sier William White, fordi Squalus-artene gjerne har ganske små utbredelsesområder.

Mange arter som man en gang mente var utbredt over store områder, har vist seg å være forskjellige, men innbyrdes beslektede arter med mindre utbredelsesområder, sier han.

En av fordelene ved å klassifisere alle disse nært beslektede artene med små utbredelsesområder er at forskere bedre vil kunne vurdere hvor friske eller lite friske de forskjellige bestandene er i forhold til hverandre.

Dypvannshaier formerer seg ikke spesielt raskt, og derfor bruker bestandene lengre tid på å bli gjenopprettet etter overfiske, uttaler William White. "Derfor foretrekker jeg personlig ikke å spise slike dyr."

Den nye haiarten er beskrevet i Journal of Fish Biology fra 26. august.

Kanskje du er interessert i ...

Les også