Monsterhvithai fanget

En gigantisk hvithai kalt Apache, som ble dratt opp av vannet utenfor kysten av Mexico, er den største av sin art som hittil er fanget, sier en ekspedisjonsgruppe.

10. mai 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

En ekspedisjonsgruppe har fanget og sluppet løs det gruppen hevder er den største hvithaien som er fanget til dags dato.

Det 5,5 meter lange hannmonsteret ble oppdaget ved øya Guadalupe utenfor kysten av Mexico.

Dyret slår gruppens tidligere rekordfangst på 5,1 meter som ble satt da de fanget en stor hvithai – en hunn – de kalte Kimel. Begge rekorder er uoffisielle og støttes ikke av noen formell organisasjon.

Kalt Apache

Den nye rekordinnehaveren har fått navnet Apache etter en hund som medvirker i TV-serien Shark Men på National Geographic Channel.

Shark Men følger forskeres og fiskeres arbeid med å fange og slippe fri hvithaier i et forsøk på å finne ut hvor de gåtefulle gigantene parer seg og får unger. Forskerlaget ledes av Michael Domeier, som er president og direktør for den ideelle organisasjonen Marine Conservation Science Institute i USA.

Den to tonn tunge Apache gjorde kraftig motstand og kom på et tidspunkt løs fra kroken uten mothaker, sier lederen for ekspedisjonen, Chris Fischer.

"Vi har ikke tidligere opplevd en kamp som den vi hadde med Apache," sier Chris Fischer.

Satellittsporing

Da de endelig hadde fått den om bord, utstyrte forskerne fisken med en databrikke for satellittsporing og tok en blodprøve. Da de slapp den fri igjen, svømte den av gårde i full fart.

"Den hadde mange arr og store merker over hele kroppen. Man kunne se at dette var litt av en tøffing," sier Chris Fischer.

"Det var en stor og overveldende opplevelse å være så nær den."

Størrelsen sier ikke alt

Hos havets store fiskearter er hunnene nesten alltid større enn hannene fordi de trenger en større kropp for å ha plass til ungene, legger Chris Fischer til.

En hann på størrelse med Apache er imidlertid ikke noe særsyn hos hvithaien, sier andre eksperter.

"Det er et stort eksemplar, jeg er sikker på at det ikke er den største hvithaien i naturen," sier John O'Sullivan, sjef for Monterey Bay Aquariums hvithaiprogram, i en e-post.

Haiekspert Kenneth J. Goldman legger til: "Jeg kan ikke se noe ekstraordinært i det at den er så stor. Det er bare enda en voksen hann de har merket."

Kenneth J. Goldman, som er biolog og fiskeriforsker i Alaskas departement for fisk og vilt, forklarer det med at størrelsen alene ikke forteller forskerne særlig mye.

Apaches verdi ligger først og fremst i at den kan bidra til å løse mysteriet om hvithaiens atferd.

Rekordhai kan løse gåtene

Ekspedisjonsleder Chris Fischer er enig. Han og gruppen holder nå øye med hvor Apache beveger seg.

Ny forskning tyder på at hvithaiene i Stillehavet samles på bestemte steder i nærheten av kysten, blant annet ved Guadalupe, og deretter beveger seg ut i havet for å finne mat. Dyrene vender ofte tilbake til de samme møtestedene etter at de har spist.

**LES MER: Hvithai - Fakta om hvithaien

Dette er imidlertid bare en foreløpig teori, så det "ville være banebrytende hvis Apache [for eksempel] forlot Guadalupe og dro ut i havet og [kom tilbake] til et annet samlingspunkt", sier Chris Fischer.

Ved å merke haiene for å følge bevegelsesmønsteret og finne ut hvor de samler seg, hjelper forskerne naturvernfolk med å beskytte arten, sier Chris Fischer. Verdens naturvernunion (International Union for Conservation of Nature) anser hvithaien for å være en truet dyreart.**

Kanskje du er interessert i ...

Les også