Hvithaien: Havets misforståtte rovfisk

HVITHAI: Den er kjent for sitt fryktinngytende gap, og bare synet av haifinnen setter en støkk i selv den raskeste svømmeren. Men hvithaien er ikke bare mye bedre enn sitt dårlige rykte, den er også en uvurderlig brikke i havets økosystem.

2. februar 2016 av Anna-Dora Maron

HVOR STOR ER HVITHAIEN?

Med en kampvekt på opptil to tonn og en makslengde på imponerende seks meter er hvithaien verdens største rovfisk. Men det tar tid å utvikle seg til en perfekt drapsmaskin. Hvithaien er nemlig først kjønnsmoden når den er mellom 12 og 18 år gammel.

Se verdens største hvithai

HVOR MANGE TENNER HAR HVITHAIEN?

Få overlever et møte med hvithaiens imponerende gap, og det er det en spesiell grunn til. Hvithaien har nemlig over 300 tenner – den ene mer syskarp enn den andre.

Denne imponerende tanngarden blir brukt til å flå byttet i stykker, og selv om hvithaien ofte mister en tann eller to under angrepet, risikerer den aldri å bli tannløs. Hvithaien produserer nemlig nye tenner hele livet, og den kan miste så mange som 30 000 tenner i hele levetiden.

HVOR LEVER HVITHAIEN?

Hvithaien finnes over hele verden i farvann på 12–14 grader og er kjent for å bevege seg over lange distanser. Vil du være helt sikker på å ikke svømme inn i hvithai, bør du holde deg unna Sør-Afrika, Australia og USA, ettersom disse stedene er hvithaiens foretrukne jaktmarker.

Vi skal imidlertid ikke føle oss altfor sikre bare fordi vi lever i det kalde nord. De siste årene er det flere ganger blitt observert en stor, hvit hai som svømmer i farvannet utenfor Skottland og sørkysten av England. Og havbiologene avviser ikke at det kan svømme eventyrlystne hvithaier langt mot nord.

Den blå fargen viser hvithaiens levesteder. Den mørkeblå fargen angir hvor det er flest hvithaier.

ER HVITHAIEN VERDENS FARLIGSTE HAI?

Hvithaien står for flest haiangrep mot mennesker på verdensplan, men man skal være ganske uheldig for å ende øverst på hvithaiens meny.

Ifølge organisasjonen The International Shark Attack File har hvithaien siden 1876 bare tatt livet av 77 mennesker på verdensplan. Det er altså større risiko for å bli drept av en sjampanjekork på avveie (24 dødsfall årlig) enn av en glupsk hvithai.

HVA SPISER HVITHAIEN?

I store deler av verdenshavene er hvithaien på toppen av næringskjeden, og derfor har hvithaien stor betydning for økosystemet. Hvithaien regulerer mengden av andre arter ved å utrydde de syke og svake og ved å forhindre at én art får monopol på økosystemets ressurser. Slik sørger den for å holde havets skrøpelige økosystem i balanse.

Hvithaien spiser opptil elleve tonn mat i året. Til sammenligning spiser mennesket i gjennomsnitt et halvt tonn matvarer i året. Haiens kosthold er variert, og den veksler mellom forskjellige byttedyr, slik at ikke én art dominerer. Hvithaien spiser hovedsakelig tunfisk, rokker, fugler, skilpadder, seler og sjøløver.

HVOR TRUET ER HVITHAIEN?

Til tross for at hvithaien er en effektiv rovfisk, er den en svært truet art. Overfiske, ødeleggelse av levesteder og matmangel har ført til at bestanden av hvithai har minsket betraktelig.

I 2011 sendte alarmerende forskning foretatt ved Stanford University hvithaien på listen over truede dyr. Forskerne mente at det kunne være så få som 219 hvithaier igjen i farvannene ved Nord- og Mellom-Amerika.

Heldigvis står det ikke så ille til som først antatt, og etter at en ny studie i 2014 viste at bestanden av hvithai i det samme området var nærmere 2000–3000 eksemplarer, har hvithaien gått fra 'truet' til 'sårbar'.

Hvithaien i tall

Hvithaien har over 300 tenner.

Hvithaien er drektig i 12 til 18 måneder.

Hvithaien føder 2 til 10 unger i hvert kull.

Hvithaien kan svømme opptil 80 kilometer om dagen.

Hvithaien har eksistert i over 400 millioner år – altså før dinosaurene fantes.

Hvithaien kan lukte blod på opptil 2 kilometers avstand.

Kanskje du er interessert i ...

Les også