Hvithai hopper opp på båt

Havforskere i Sør-Afrika fikk hendene fulle da en 500 kg tung hvithai hoppet opp i båten.

26. juli 2011 av David Braun

Havforskere som kastet fiskeavfall i havet for å lokke haier bort til båten utenfor kysten av Cape sørvest i Sør-Afrika, fikk hendene fulle da en 500 kg tung hvithai hoppet opp i båten. Hendelsen inntraff i nærheten av Seal Island utenfor Mossel Bay, et område som er kjent for såkalt flygende haier.

"Vi drar ut i bukten hver dag for å samle inn data om haibestanden", forteller Enrico Gennari til National Geographic News Watch. Enrico Gennari er direktør for Oceans Research, en uavhengig forskningsorganisasjon som samarbeider med universiteter og kjører offentlige informasjonskampanjer om haier.

"Gruppen kastet fiskeavfall i vannet for å lokke haier bort til båten, slik at vi kunne ta bilder av finnene. På samme måte som menneskers fingeravtrykk er finnene en måte å identifisere enkeltindivider på", sier Enrico Gennari. "Vi ventet i fire eller fem minutter da det ikke skjedde noe, men så hørte vi et kjempeplask, og en hai landet i båten. Den kom ikke fra området rundt akterstavnen, der lokkematen ble kastet i vannet. Den kom fra siden av båten."

Bilde av hvithaien i båten. Foto: Oceans Research

Gruppens første tanke var å få alle på trygg avstand av det gigantiske rovdyret som kastet seg rundt på dekket. "Alle kom i sikkerhet og vi ble deretter kalt opp over radioen", sier Enrico Gennari. Han og en kollega var fremme ved båten i løpet av noen få minutter. Det var umulig å skyve det kjempende dyret tilbake i havet med håndkraft, og et forsøk på å trekke haien opp av båten ved hjelp av et tau festet til en annen båt, mislyktes også.

"Vi kalte opp havnen over radioen og sa at vi var på vei inn, og at vi trengte en kran. Det tok ca. 20 minutter, og underveis sprøytet vi hele tiden vann på gjellene til haien for å hjelpe den med å puste", sier Enrico Gennari. Inne i havnen ble det plassert et rør i munnen på haien som pumpet vann gjennom gjellene, slik at den kunne holdes i live. Ved hjelp av kranen ble dyret heist opp etter halen. Det var en risikabel fremgangsmåte ettersom haien med sin store tyngde oppe av vannet kunne ha skadet ryggsøylen og indre organer", sier Enrico Gennari. "Men alternativet var å la den dø i båten."

Haien ble senket i vannet, men svømte deretter selv opp på land og strandet i havneområdet. Forsøk på å skyve den ut i vannet igjen med håndkraft slo feil, så gruppen fra Oceans Research surret fast dyret til siden av båten og dro haien med ut på havet. "Etter en halv times havsvømming med hjelpemotor så haien ut til å komme seg og begynte å slå kraftig med halen", forteller Enrico Gennari. "Haien ble sluppet fri og svømte vekk", tilføyer han.

En hvithai hopper opp av vannet i False Bay i Sør-Afrika. Haien er lik den som hoppet opp i en båt i samme område.

"Vi vet ikke om denne hvithaien er i live. Vi håper vi snart ser den igjen", sier Enrico Gennari. Hvithaien er godt kjent av gruppen bak Oceans Research, fordi den er blitt tatt bilde av med jevne mellomrom og er lett gjenkjennelig med sin karakteristiske ryggfinne.

"Dette er første og forhåpentligvis også siste gang at en hai hopper opp i båten vår", sier Enrico Gennari. "Det var en voldsom opplevelse for alle parter, både for haien og for folkene. Men ingen mennesker ble skadet, og haien overlevde tilsynelatende også, så det kunne faktisk ikke ha sluttet bedre."

Kanskje du er interessert i ...

Les også