Haier holder etegilde ved amerikansk badestrand

VILL VIDEO: En badestrand i Florida ble for en stund forvandlet til det reneste etegildet da en stim med sultne haier la veien forbi. "Det er det villeste vi noensinne har sett", sier familien Winslow, som fanget hele etegildet på video.

4. desember 2015 av Brian Clark Howard

Haier holder etegilde

Haier ga ferierende i Florida en uforglemmelig opplevelse da en sulten stim med haier pisket opp vannet til skum i en frådende matorgie.

”Det er det villeste vi noensinne har sett”, sier familien Whitlow, som var vitne til 50–60 haier som åt seg mette noen få meter fra stranden.

Familiens fire badende barn ble i første omgang skremt av haiene, men kom raskt i sikkerhet og kunne deretter følge det utrolige opptrinnet på avstand.

Den amerikanske haibiologen Frank J. Schwartz har sett videoen, og forteller at det var godt ungene kom seg ut av vannet. Ikke fordi ungene var i fare som bytte, men fordi de lett kunne ha kommet i veien for de jaktende og lynraske haiene.

SE DEN VILLE VIDEOEN HER

Minimal risiko for badende

Den lokale haieksperten George Burgess ved Floridas naturhistoriske museum legger til at videoen ikke tydelig viser hvilken art det var snakk om. Men basert på øyemål, årstid og geografisk sted, peker pilen mest i retning av svarttipphai eller spinnerhai.

Større grupper av haier er kjent for å jage stimer av mindre fisk, som trenges inn mot land, der flukten videre blir vanskelig. Haier kommuniserer ikke med hverandre under måltidene, men samarbeidet øker gevinsten for hver enkelt rovfisk.

Risikoen for at det skal skje noe med folk i vannet hvis de blir fanget midt i et slikt etegilde, er minimal. Men haibiologen Frank J. Schwartz tilråder likevel at man kommer seg opp av vannet.

Kanskje du er interessert i ...

Les også