Haiangrep satte ny ugrei rekord i 2015

98 mennesker ble utsatt for haiangrep i 2015. Seks av ofrene døde. Eksperter legger skylden på global oppvarming og værfenomenet El Niño.

18. februar 2016 av Brian Clark Howard

Haiangrep ser ut til å forekomme hyppigere enn før, men det skyldes ikke at rovfisken er blitt mer sulten på menneskekjøtt.

Svarene finnes først og fremst i været og klimaet i verden. Varmere vann – resultatet av global oppvarming og værfenomenet El Niño – endrer og utvider haienes tilholdsteder og jaktmarker.

I 2015 steg antall haiangrep på verdensplan med 26 flere enn året før. I alt 59 av 98, bare i USA, der spesielt Florida var utsatt. At solskinnsstaten hadde flest haiangrep, er ikke overraskende, ettersom antallet blodige møter mellom haier og mennesker også henger sammen med et stadig økende antall badeturister på de mest populære strendene.

Haiangrep resulterer noen ganger i et skrekkscenario med en blødende og lemlestet person i vannkanten. Men risikoen er fremdeles ufattelig liten.

Gode odds for badeglade Bli spist av en hai, eller vinn i lotto. Oddsene er omtrent de samme.

Forskere ved Tulane University sammenlignet i 2014 tall og statistikk som viser at risikoen for å dø i et haiangrep nesten tilsvarer sjansen for å ha sju riktige med en enkeltrekke i lotto.

Begge ligger nemlig på rundt 1 : 8 300 000. Til sammenligning er risikoen for å dø i en bilulykke 1 : 90.

Du kan forbedre oddsene ved ikke å bade om natten, ikke være i vannet der det fiskes, og plastre sår som blør.

Uansett er stigningen i antall haiangrep ikke rovfiskens skyld. Haier følger bare sin natur og spiller en viktig rolle i havet økosystemer. Vi er bare gjester i deres element.

Se: Haien – en misforstått rovfisk.

Kanskje du er interessert i ...

Les også