Hai sluker hai

Dykkere ved Australias Great Barrier Reef har tatt sjeldne bilder av en såkalt dusket wobbegong (Orectolobus dasypogon) som sluker en bambushai i ett jafs.

16. februar 2012 av Helen Scales, National Geographic News

En hai ble fanget av kameraet mens den satte til livs en annen hai utenfor Australias Great Barrier Reef.

Dykkere tok bilder av en såkalt dusket wobbegong (Orectolobus dasypogon), som var halvveis ferdig med å sluke en brunbåndet bambushai (Chiloscyllium punctatum).

Daniela Ceccarelli og David Williamson ved Australian Research Councils senter for studier av korallrev ble tilfeldigvis vitner til måltidet mens de var i gang med fisketelling ved kystrevet utenfor Great Keppel Island.

"Det første som fanget blikket mitt, var den nesten gjennomsiktige hvite bambushaien", sier Daniela Ceccarelli i en e-post. Daniela Ceccarelli svømte nærmere og forventet å finne forparten av bambushaien skjult under korallhyllen, da den godt kamuflerte wobbegongen plutselig kom til syne.

"Det viste seg at bambushaiens hode lå skjult i haikjeften", sier hun. "Bambushaien var ubevegelig og helt sikkert død."

Tidligere undersøkelser av haiartens mageinnhold har vist at wobbegonger faktisk spiser andre haier.

"Jeg tviler på at dette er første gangen noen har sett noe slikt", sier Daniela Ceccarelli, men legger til at hun tror dette er det første publiserte fotografiet av en wobbegong som sluker en annen hai.

Begge arter av rovdyr og bytte som var involvert i den sjelden sette hendelsen, blir omtrent like store, ca. 100–125 cm fra hode til halespiss.

De to haiene deler også store deler av utbredelsesområdet i Vest-Stillehavet, der de holder til på havbunnen rundt korallrev.

"I områder der wobbegonger er vanlige, er det [svært] sannsynlig at de møter på hverandre", sier Daniela Ceccarelli. "Bambushaier leter etter mat langs bunnen og stikker ofte hodet ned i hull og inn under hyller og fremspring for å ernære seg på spesielt virvelløse dyr [som lever på havbunnen]."

Ifølge fiskeleksikonet Fishbase på Internett kan brunbåndet bambushai også ofte ses i tidevannsdammer, og de kan overleve oppe av vannet i inntil tolv timer.

Kanskje du er interessert i ...

Les også