Funn av sjelden hai med ett øye

En fangst av de sjeldne: En kyklophai, som også er albino, er ifølge ny forskning funnet i Mexico.

17. oktober 2011

Tidligere på året fanget fiskeren Enrique Lucero León fullt lovlig en drektig mørkhai (Carcharhinus obscurus) i nærheten av Cerralvo Island i Californiabukta. Da León skar opp fangsten, fant han et hannfoster med dette merkelige utseendet sammen med ni normale søsken.

"Han sa at 'det var helt utrolig'", sier biolog Felipe Galván-Magaña ved det marine forskningssenteret i La Paz i Mexico.

Da Felipe Galván-Magaña og kollegaen Marcela Bejarano-Álvarez hørte om oppdagelsen, som var lagt ut på Facebook, fikk de tillatelse fra Enrique Lucero Leóns til å låne haien til forskning. Forskerne røntgenfotograferte fosteret og gikk gjennom tidligere forskning om cyklopi hos andre arter for å bekrefte at det faktisk var snakk om en kyklophai.

Kyklophaier er dokumentert av forskere enkelte ganger før og også i form av foster, sier Jim Gelsleichter, som er haibiolog ved University of North Florida i USA. Det faktum at ingen er fanget utenfor livmoren, tyder på at kyklophaier ikke overlever lenge i naturen.

Når man finner et slikt usedvanlig dyr, understreker det at forskere fremdeles har mye å lære, tilføyer Jim Gelsleichter.

"Det maner til ettertanke når man innser at man ikke har sett alt ennå."

Video av kyklophai

Bilder av kyklophai

Kanskje du er interessert i ...

Les også