Fryktinngytende kragehai inspirerte til myter om havmonstre

Et gap fullt av sylskarpe tenner og en slank, ålelignende kropp gjør det lett å godta forskernes teori om at kragehaien kan være opphav til gamle fortellinger om havmonstre. Kragehai blir svært sjelden sett.

8. april 2015 av Brian Clark Howard

Sjelden kragehai fanget i Australia

Fiskere i Australia trakk en sjelden skapning, nemlig en kragehai, opp av vannet i januar. Kragehaien kalles ofte et levende fossil fordi den antas å ha forandret seg svært lite de siste 80 millioner årene. Fisken har også en viss likhet med fisk som den nedstammer fra, og som levde samtidig med dinosaurene.

Australske nyhetsmedier forteller at en tråler trakk den to meter lange kragehaien opp av vannet i nærheten av Lakes Entrance utenfor Victoria sørøst i Australia.

Simon Boag fra Australias South East Trawl Fishing Association sier til Australian Broadcasting Corporation at ingen lokale fiskere har sett dyret før. ”Den ser ut som om den er 80 millioner år gammel”, sier Simon Boag til ABC. ”Den ser forhistorisk ut. Den ser ut til å høre hjemme i en annen tid!”

Kragehaiens fryktinngytende gap: 300 tenner i 25 rader

”Haien har 300 tenner i 25 rader, så når man først er kommet inn i kjeften på den, kommer man ikke ut igjen”, sier han.

Haien er død, men det er uvisst om den døde i garnet eller etter at den ble trukket opp til overflaten.

Ifølge Simon Boag ble haien fanget på ca. 700 meters dyp. Arten er tidligere funnet på dyp ned til 1500 meter, men man tror den vanligvis ikke lever på større dyp enn 1200 meter.

Australias nasjonale vitenskapsorganisasjon, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), bekrefter at arten er en kragehai.

Den to meter lange haien har en slank kropp og en kjeft full av tenner.
Foto: SEFTIA

Kragehaien forveksles med sjøslanger

Kragehaier ses noen ganger tett opp til overflaten, men mest når de er syke. De fleste kjente eksemplarene har vært ca. to meter lange. Men MarineBio Conservation Society i California sier at en 7,6 meter lang hai beslektet med kragehaien, gikk i garnet i 1880, og at det kan ”tyde på at det kanskje finnes noen enorme kragehaier i havet som kan forveksles med sjøslanger.”

I 2007 ble en 1,6 meter lang kragehai funnet ved lavvann i Japan og fraktet til en havpark. Den døde noen timer etter at den ble fanget.

Kanskje du er interessert i ...

Les også