Tunfisk er under hardt press

Fiskerikvoter er ”en parodi på fiskeriforvaltning" har eksperter uttalt. Tunfisken er en av verdens mest overfiskede arter. Den bestanden som yngler vest i Atlanteren, har blitt 64 % mindre siden 1970.

10. juli 2014 av Kenneth Brower

Sushi-bølgen går høyt

I januar 2013 ble en enkelt tunfisk solgt for 9,4 millioner kroner i Tokyo. Den vanvittige prisen var delvis et PR-nummer og et japansk ritual – årets første tunfisk på fiskeauksjonen er alltid gjenstand for en budkrig som går helt amok selv etter japansk målestokk.

Men selv den normale prisen på en mellomstor tunfisk – mellom 60 000 og 120 000 kroner alt etter kvaliteten – viser med all tydelighet hvor mye japanerne har begynt å verdsette maguro, tunsushi. Det viser også hvor vanskelig det kan bli for tunfisken hvis flere enn bare noen få av dem skal oppleve det 22. århundret.

Feilaktige kvoter

Den Internasjonale kommisjonen for vern av tunfiskbestanden i Atlanteren (ICCAT) overvåker tunfisket i Atlanteren. Kommisjonen kritiseres imidlertid i skarpe vendinger av forskerne for å fastsette kvoter basert på feilaktig grunnlag og for å ligge under for politiske fiskeriinteresser.

Et utvalg av framtredende fiskeriforvaltere og forskere konkluderte i 2008 med at ICCATs ivaretakelse av bestanden øst i Atlanteren var en ”internasjonal skandale” og en ”parodi på fiskeriforvaltning”.

Les artikkelen om tunfisk: 'Rovdrift'

Bli med oss på tur ut på verdenshavene der vi tar temperaturen på tilstanden til tunfisken. Les hele artikkelen fra National Geographic 7/2014:

NB! Du må ha profil på National Geographic for å laste ned artikkelen. Klikk på last ned-knappen for å opprette profil, det er gratis og tar bare et øyeblikk.

Kanskje du er interessert i ...

Les også