Stort akvarium med masse planter gjør fiskene glade

Akvariefisk er mindre aggressive jo større og mer planterikt akvariet er.

7. juni 2012

Uansett om de svømmer i en enkel glassbolle eller piler omkring i et enormt, velutstyrt akvarium, så har akvariefisk en spesiell evne til å tiltrekke seg et publikum. De er stille, nysgjerrige og av og til ganske komiske. Men kan fiskenes omgivelser ha betydning for hvordan de oppfører seg?

Ja, absolutt, sier biologen Ronald Oldfield ved Case Western Reserve University i Ohio i USA.

Hans nye studier tyder nemlig på at akvariets størrelse og dekorasjoner har innvirkning på fiskenes atferd. Ronald Oldfield brukte unge djevelciklider (ovenfor), som er en vanlig fisk i tropiske akvarier, og fant ut at de i de typiske små hjemmeakvariene bet og angrep hverandre. Angrepene avtok i et 375-liters akvarium som var fylt med planter og gjemmesteder.

I et tomt akvarium blir aggresjon et slags tidsfordriv, for det finnes ikke noe annet å gjøre, forklarer Ronald Oldfield. Men i mer romslige omgivelser med flere gjenstander som gir variasjon, kan fiskene bruke energien på å utforske i stedet for å slåss med bofellene sine.

Ronald Oldfield håper at oppdagelsene vil inspirere akvarie-entusiaster til spennende innredninger i akvarier rundt om i verden.

Kanskje du er interessert i ...

Les også