Paret holder sammen hele livet

Forskere og akvarieentusiaster kaller også klovnefiskene for anemonefisk fordi de ikke kan overleve uten en sjøanemone å bo i. De giftige tentaklene på anemonearmene beskytter klovnefisken og eggene dens mot ubudne gjes­ter. Det er fortsatt et mysterium hvordan klovne­fiskene unngår å bli ”brent” av sjøanemonen, men kanskje blir de beskyttet av et slimlag som de små fiskene muligens utvikler etter den første kontakten med fangarmene på en sjøanemone. ”Slimet hindrer sjøanemonen i å brenne fiskene”, forteller Gerald Allen.

23. september 2010

Forskere og akvarieentusiaster kaller også klovnefiskene for anemonefisk fordi de ikke kan overleve uten en sjøanemone å bo i. De giftige tentaklene på anemonearmene beskytter klovnefisken og eggene dens mot ubudne gjester. Det er fortsatt et mysterium hvordan klovnefiskene unngår å bli ”brent” av sjøanemonen, men kanskje blir de beskyttet av et slimlag som de små fiskene muligens utvikler etter den første kontakten med fangarmene på en sjøanemone. ”Slimet hindrer sjøanemonen i å brenne fiskene”, forteller Gerald Allen. ”Når en liten anemonefisk beveger seg inn i en sjøanemone for første gang, kan man se at fisken rører forsiktig på den. Det må være kontakt før den kjemiske prosessen kan sette i gang.” I kraft av beskyttelsen blir klovnefisken i realiteten en forlengelse av sjøanemonen og utgjør dermed enda et forsvarsverk mot sjøanemonespisende fisker som eksempelvis skjellfinnefisk. På den måten hjelper de hverandre.

Klovnefisken lever hele sitt liv sammen med sjøanemonen og beveger seg sjelden mer enn et par meter bort fra den. Ca. to ganger i måneden legger de egg på det nærmeste harde underlaget, som er skjult av den kjøttfulle nedre delen på sjøanemonen, og de beskytter aggressivt fostrene mens de vokser. Umiddelbart etter at en klovnefisk er klekket ut, flyter den i en til to uker rundt i vannflaten som en bitte liten gjennomsiktig larve. Deretter blir den forvandlet til en miniatyrklovnefisk på under en 1 cm som beveger seg ned til korallrevet. Hvis ikke den unge fisken finner en sjøanemone og tilpasser seg sitt nye liv i løpet av få dager, så dør den.

Mer enn 12 klovnefisker av samme art, helt fra de yngste til kjønnsmodne voksne på opptil 15 cm, kan bo i den samme sjøanemonen. Gerald Allen har sett opptil 30 klovnefisker bo i et eksemplar av Stichodactyla haddoni. Når de svømmer rundt sjøanemonen, fanger de plankton, alger og vannlopper, og klovnefisken gjemmer seg ofte i anemonens ”skjørt” når større matbiter skal fortæres. I havet, der havabbor eller murener er en konstant trussel, blir klovnefisk sjelden mer enn 7 til 10 år gamle, men i fangenskap kan de bli mye eldre. Naboen min har f.eks. en frisk 25-åring som alltid bet meg da jeg renset akvariet dens som barn.

Noen klovnefisker blir kjønnsmodne, andre blir ikke det. Det hersker et helt fast hierarki blant sjøanemonenes beboere, og det er bare plass for ett dominerende par om gangen. Hunnen er den største i ”familien”, etterfulgt av hannen og ”tenåringene”. Et kjønnsmodent par holder på dominansen sin ved å jage de yngre slik at de blir stresset og har mindre energi til å lete etter mat. ”I paringstiden jakter det dominerende paret også på hverandre”, forteller Gerald Allen. Hunnen minner hannen om hvem som bestemmer ved å nappe ham i finnene.

Mange revfisk kan skifte kjønn. De fleste, som f.eks. leppefisk og papegøyefisk, skifter fra hunn til hann. Men klovnefisken er en av de få som kan skifte fra hann til hunn. Hvis en dominerende hunn dør, blir den dominerende hannen til den dominerende hunnen, og den største av de yngre fiskene overtar rollen som dominerende hann. Det er ennå ingen som har identifisert de hormonene som forårsaker den kjønnsmessige fleksibiliteten. ”Det er en god tilpasningsstrategi som kan sikre at arten overlever”, sier Gerald Allen.

”På den måten vil det alltid være et ynglende par i en sjøanemone.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også