Pannekakefisk blant nyoppdagede arter

Fra en menneskestor øgle med dobbel penis til en selvlysende sopp. Se hvilke nye arter forskerne har valgt ut som de mest spennende i 2010.

30. mai 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

Hvert år i mai offentliggjør det internasjonale instituttet for artsforskning ved Arizona State University (ASU) i USA sammen med en internasjonal komité av taksonomer en liste med ti utvalgte arter som formelt er blitt anerkjent året før.

Deltakerne setter sine egne kriterier, og utvelgelsen kan skje på bakgrunn av alt fra spesielle egenskaper til merkverdige navn.

Offentliggjørelsen fant sted 23. mai, fødselsdatoen til Carl von Linné, som for over 250 år siden utviklet det vitenskapelige systemet for klassifisering og navngivning av planter, dyr og mineraler.

Den årlige listen understreker hvor lite vi vet om artene på Jorden, sier Quentin Wheeler, som er direktør ved ASU-instituttet.

Hittil har vitenskapen dokumentert rundt to millioner arter, men ti millioner andre kan fremdeles være ukjent.

"Vi kan ikke lene oss tilbake og tro at vi forstår evolusjonens historie, hvordan livet er oppstått, og hvorfor det er så mangfoldig som det er, når vi mangler 80 prosent av bevismaterialet," sier Quentin Wheeler.

"Egentlig har vi bare skrapet litt på overflaten av den fascinerende historien."

Klikk på galleriikonet til høyre for å se bildene av de ti utvalgte nye artene fra 2010.

Kanskje du er interessert i ...

Les også