En hann av arten tomat-klovnefisk vokter over eggene sine som en gartner passer planter. Han luker ut døde egg, og gir oksygen til resten ­­ ved å vifte dem med brystfinnene.

Galleri: Her er den virkelige Nemo

Kan du huske filmen Oppdrag Nemo? Møt klovnefisken og sjøanemonen som har inngått korallrevets mest geniale partnerskap.

23. september 2010

Kan du huske filmen Oppdrag Nemo? Møt klovnefisken og sjøanemonen som har inngått korallrevets mest geniale partnerskap. Foto: David Doubilet

En rosa skunk-klovnefiskhunn (øverst til venstre) demonstrerer makt overfor en hann (i forgrunnen), som jager bort en konkurrent. Sjøanemoner kan ha mange klovnefisker boende, men det er bare plass til ett ynglende par.

Når tusmørket faller på, trekker sjøanemonen seg sammen slik at den ligner en terrakottafarget krukke. Men det stikker ut nok fangarmer til at en percula-klovnefisk kan gjemme seg i sikkerhet. Fargen på kroppen til sjøanemonen kan variere mellom oransje, rosa, blå, grønn, rød og hvit.

Denne boble-sjøanemonen som er bleket av den høye vanntemperatur, er nesten blottet for de algene som sørger for farge og energi fra fotosyntesen. Selv om den er stresset, vil den trolig overleve og fortsette å gi husly til klovnefiskene sine.

Når den blir angrepet, kan panda-klovnefisken finne på å dykke i sikkerhet i munnen på den sjøanemonen den bor hos. Denne sjøanemonearten lever i sand, og derfor må panda-klovnefisken legge egg på et hardt underlag i nærheten – eksempelvis på et lite muslingskall.

Boble-sjøanemonen kan ha opptil 14 klovnefiskarter boende. Her svømmer en tomat-klovnefisk i fangarmer farget av alger – et tegn på at sjøanemonen har det godt.

Klovnefisken (det er hannen til venstre og hunnen til høyre) er i sikkerhet for natten når de kryper inn hos sjøane­monen, som bruker ”brennende” fangarmer til å holde rovfisk som ­f.eks. havabbor på sikker avstand.

En flokk unge maldiv-klovnefisker holder stand mot strømmen. De to største i gruppen blir sjøanemonens ynglende par.

Kanskje du er interessert i ...

Les også