Fotoreportasje: En strøm av fisk

Den tidligere pressefotografen Andrew McConnell forteller om sin fotoreportasje om wageniafolket, som bor ved Lualaba-elven i DR Kongo.

12. august 2013 av Andrew McConnell

På en 100 km lang strekning av elven Lualaba i DR Kongo har det samme scenariet utspilt seg i mange generasjoner. Ved hjelp av lianer heiser wageniafolket kurver ned i elvekulpene ved Boyoma-fossen for å fange fisk. De bruker den samme metoden som forfedrene deres brukte, og som ble beskrevet av oppdageren Henry Morton Stanley i 1877.

Det har alltid tiltalt meg å fotografere mennesker med en spesiell og ikke så godt dokumentert livsstil. Den første gangen jeg hørte om wageniafolket, var i 2008. To år senere dro jeg ut til fossene for å se dem fange fisk som de selger på markedet.

Når vannstanden synker, bygger de opp trestillaser over det opprørte vannet; de presser stammer ned i sprekker på elvebunnen. De fisker ved å la strømmen føre fisken inn i kurver lagd av bark.

Det er utrolig spennende å se dem krype over de ville strykene eller vasse gjennom vannet over de glatte steinene. Men det mest fascinerende er at det er som å reise tilbake i tiden. I en ellers urolig region er det et sted – og et ritual – som består.

Fotografen

Andrew McConnell var tidligere pressefotograf. I dag bruker han kameraet til dyptpløyende sosial dokumentasjon.

Besøk Andrew McConnells hjemmeside.

Kanskje du er interessert i ...

Les også