En stjerne er født

En stjerne var født. Filmen Oppdrag Nemo, som Andrew Stanton skrev manuskript til og instruerte for filmselskapet Pixar, fikk en Oscar for beste animasjonsfilm i 2003, og den er fortsatt en av de familiefilmene som har spilt inn mest penger – foreløpig over fem og en halv milliard kr. Nemo tilhører arten Amphiprion percula (percula-klovnefisk), og den presenterte milli­oner av barn fra hele verden for et merkelig, tropisk økosystem: korallrevet og dets beboere.

23. september 2010

En stjerne var født. Filmen Oppdrag Nemo, som Andrew Stanton skrev manuskript til og instruerte for filmselskapet Pixar, fikk en Oscar for beste animasjonsfilm i 2003, og den er fortsatt en av de familiefilmene som har spilt inn mest penger – foreløpig over fem og en halv milliard kr. Nemo tilhører arten Amphiprion percula (percula-klovnefisk), og den presenterte millioner av barn fra hele verden for et merkelig, tropisk økosystem: korallrevet og dets beboere.

Klovnefisken har navn fra de kraftige fargene på kroppen. Paletten går fra varme, lillabrune kulører til knalloransje, røde og gule nyanser som ofte er kombinert med blendende hvite eller svarte striper, som med litt godvilje godt kunne ligne ansiktsmalingen på en klovn.

Det lever 29 arter av klovnefisk på korallrevene rundt om i verden. Fra Øst-Afrika til Fransk Polynesia og Japan til det østlige Australia. Det største mangfoldet finner man på nordkysten av Ny-Guinea i Bismarcksjøen, der man kan være heldig å se så mange som sju arter på et enkelt rev. Verdens ledende klovnefiskekspert, forskeren Gerald Allen ved Western Australian Museum, fant nylig den 29. arten, Amphiprion barberi, på et dykk ved Fiji. Dermed har han funnet i alt sju klovnefiskarter, og nesten 500 revfiskarter i løpet av sin karriere. ”Jeg kan fremdeles bli helt høy når jeg finner en ny art”, forteller Gerald Allen. ”Amphiprion barberi er en vakker klovnefisk som får revet til å gløde med sine oransje og røde farger.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også