Berømmelsens konsekvenser

Forholdet mellom klovnefisken og dens gode venn sjøanemonen har fascinert akvariefolk siden 1970-tallet, da bedre akvarier og filt­rering samt mer effektiv transport av fisk gav hobbyen en popularitetsboom. Men en bestemt fisk har aldri opplevd en større økning i interesse enn klovnefisken i kjølvannet av Oppdrag Nemo. Først fryktet akvariebransjen at filmen ville utløse negative reaksjoner fordi Nemo i filmen blir fanget og plassert i et akvarium hos en tannlege mens faren forsøker å redde ham gjennom resten av filmen.

23. september 2010

Forholdet mellom klovnefisken og dens gode venn sjøanemonen har fascinert akvariefolk siden 1970-tallet, da bedre akvarier og filtrering samt mer effektiv transport av fisk gav hobbyen en popularitetsboom. Men en bestemt fisk har aldri opplevd en større økning i interesse enn klovnefisken i kjølvannet av Oppdrag Nemo. Først fryktet akvariebransjen at filmen ville utløse negative reaksjoner fordi Nemo i filmen blir fanget og plassert i et akvarium hos en tannlege mens faren forsøker å redde ham gjennom resten av filmen. ”Det var det stikk motsatte som skjedde,” sier Vince Rado fra Oceans, Reefs and Aquariums (ORA) i Fort Pierce, Florida, som aler opp og selger akvariefisk. ORAs salg av arten Amphiprion ocellaris (vanlig klovnefisk) som ligner Nemo, steg med 25 %.

For klovnefisken selv har berømmelsen etter Find Nemo ikke vært noen velsignelse. For det har generelt vært mye billigere å fange viltlevende klovnefisk enn å ale dem opp, for det er en komplisert prosess å få larvene til å spise, og det går minst åtte måneder før fiskene er så store at de kan selges.

Men etter hvert har situasjonen for de ville klovnefiskene endret seg. Økende drivstoffpriser har gjort transporten av dem dyrere, mens bestanden samtidig har sunket. Rovfiske og tøffe innsamlingsmetoder, f.eks. bruk av cyanid når fiskene skal bedøves og fanges, ødelegger korallrevene og livet der. På Filippinene og Indonesia har det blitt tynnet alvorlig ut i klovnefiskene, noe som betyr at sjøanemonene blir mer utsatte og sårbare. Når revene brytes ned, er sjøanemonene – og klovnefiskene deres – noe av det første som forsvinner.

I tillegg til å øke etterspørselen etter klovnefisk var Oppdrag Nemo også med på å utløse en sann eksplosjon i antall nettsider og chatrooms om oppdrett av revfisk i fangenskap. ORA aler opp 13 forskjellige klovnefiskarter i tillegg til eksotiske designermirakler som picasso-klovnefisk. Vince Rado selger drøyt 300 000 klovnefisk i året. ”Det er flere hundre tusen som ikke blir fjernet fra havmiljøet”.

På tross av den nedbrytingen av korallrevene som Gerald Allen har opplevd gjennom sin 40 år lange karriere, er det likevel håp for noen områder. ”En del av revene er stort sett uberørt og har det godt.” Som konsulent for den idelle organisasjonen Conservation International konsentrerer han seg nå om ”å få utpekt disse områdene og hjelpe til med å bevare dem før det er for sent”.

Selv om Oppdrag Nemo kanskje har hatt negativ innflytelse på noen av de ville bestandene, har Andrew Stantons lille filmfigur også betydd at det har oppstått en helt ny gruppe naturelskere som gjerne vil bevare og beskytte klovnefiskene og korallrevene deres. ”Jeg håper at filmen har skapt økt oppmerksomhet rundt problemet,” sier filminstruktøren. ”For jeg vet godt at situasjonen er uholdbar der ute.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også