6 fascinerende fakta om klumpfisken

Klumpfisken kan bli så stor som et nesehorn, elsker å sole seg, og er en hit i japanske dataspill. Vi gir deg 6 fakta om en av havets mest merkverdige skapninger.

1. mars 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Av havets mange merkverdige skapninger, er den ernorme klumpfisken en av de underligste.

Med en vekt på opp til 2,3 tonn og en lengde på opp mot 3,5 meter, kan klumpfisken bli like stor som et nesehorn – noe som er ganske imponerende med tanke på at fiskens kost for det meste består av glassmaneter.

I Tyskland går klumpfisken under navnet "schwimmender kopf", som betyr svømmende hode. Og det må kunne sies å være en ganske passende beskrivelse av klumpfiskens spesielle utseende.

Med sine små finner og kulerunde kropp ligner klumpfisken nemlig mest av alt et mislykket ballongdyr. At den svømmer rundt med åpen munn og polypper, og ser konstant overrasket ut, hjelper heller ikke på førsteinntrykket.

Vi har samlet 6 fascinerende fakta om en av havets merkeligste skapninger:

1. KLUMPFISK SOLER SEG

Vanligvis holder fisk seg langt unna solens skarpe stråler, men ikke klumpfisken. Den ligger ofte ved vannoverflaten, og suger til seg solstrålene. Klumpfisken må nemlig varme opp den enorme kroppen sin, før den begir seg ned på 600 meters dyp for å jakte etter mat.

2. KLUMPFISK FÅR FLERE UNGER ENN NOE ANNET DYR

Klumpfisken er en god kandidat til verdens mest fruktbare dyr. Hunnen kan nemlig gyte 300 millioner egg – noe som er rekord i dyreriket. Det høres ut som mange munner å mette, men heldigvis for moren – og uheldigvis for avkommet – er det kun en håndfull av ungene som når voksen alder.

Til og med som baby har klumpfisken det gjenkjennelige, overraskede ansiktsutrykket.

3. JAPANSKE SHOGUNS TOK KLUMPFISK SOM BETALING

Når 16- og 1700-tallets mektige, japanske shoguns (tittel på herskere i Japan fra 1192 til 1868) skulle innkreve skatter, ble klumpfisken brukt som betalingsmiddel. I stedet for å punge ut, prøvde fattige fiskere lykken med snøre og line, og avspise de maktfulle shoguns med kolossale klumpfisker.

4. KLUMPFISK ER EN HIT I DATASPILL

Og når vi først er inne på japanere, så er klumpfisken fortsatt en veldig populær fisk i Solens Rike. Den spesielle fisken er offisiell maskot for flere byer, og i fjor fikk den også hovedrollen i sitt eget dataspill, 'Survive Mola Mola' ('mola mola' er eng. for klumpfisk, red.).

Spillet er lastet ned over 6 millioner ganger bare i Japan, og går ut på at man skal mate klumpfisken, så den vokser seg stor og sterk. Men pass på, så den ikke blir kvalt av en reke eller plastikkpose underveis.

5. KLUMPFISK RENSES AV MÅKER

Klumpfisken er ikke den raskeste fisken i havet. Den klossete kolossen er ikke skapt til å svømme raskt, og derfor flyter den rundt i sitt eget rolige tempo.

Klumpfiskens langsomme ferd gjør den imidlertid til et lett bytte for havets mange parasitter. Heldigvis har den store fisken alliert seg med måkene. Så når parasittene blir for irriterende, svømmer klumpfisken bare opp til overflaten, og lar måkene komme og meske seg i de ubudne gjestene.

6. KLUMPFISK VOKSER MED LYNETS HASTIGHET

Når klumpfisken fødes er den ikke mye større enn et knappenålshode, men det varer ikke lenge før den får kjøtt på kroppen. Klumpfisken er nemlig litt av en storspiser, og de første 15 månedene legger den i gjennomsnittet på seg 1 kilo - om dagen!

Kanskje du er interessert i ...

Les også