Delfiner i fangenskap

Definer og spekkhoggere i tusenvis er blitt fanget inn for å underholde. Havpattedyrekspert Jeff Foster hjelper dem ut av fangenskapet ved å trene dem til å bli ville dyr igjen, slik at de kan vende tilbake til livet i det store åpne havet.

18. november 2015

Fra fangeskapets trygghet til havets uforutsigbarhet I de siste femti årene er bare 30 delfiner blitt satt ut i havet igjen etter fangenskap. Delfinene Tom og Misha utgjør pilotprosjektet for å se hvordan man kan lære en delfin å bli vill igjen etter fangenskap.

Jeff Foster har sluttet seg til prosjektet Born Free ved Tyrkias sørvestkyst – han har tidligere hjulpet til med å fange delfiner til Sea World og andre havparker, men ønsker nå å gjøre det riktige etter å ha sett hvordan det ville dyret reagerer på fangenskapet.

Folkene bak Born Free mente han var den helt riktige til jobben, ettersom hans erfaring med delfinene gjorde ham usedvanlig godt kvalifisert til å gjøre det motsatte.

Livet i delfinparken

Det er ikke så lett som man kanskje skulle tro, å hjelpe innfangede delfiner tilbake til naturen og det livet de en gang kom fra. Selv om en delfin i fangenskap har samme anatomi og DNA som den hadde som vill, er den på mange måter et helt annet dyr.

En vill delfin lever med uforutsigbarhet og rivalisering. Den er sosial og jakter i et enormt område, den er nesten alltid på farten og den møter et utall andre arter og nye situasjoner. Og selv om den ville delfinen må opp til overflaten for å trekke pusten, tilbringer den det meste av livet under vann.

I en delfinpark er det fullstendig omvendt. Plassen er svært begrenset, og det finnes sjelden annet liv. Hverdagen går etter timeplan, og det er ikke nødvendig å jakte eller finne mat. Og bortsett fra trening og oppvisninger er det heller ikke særlig nødvendig å bevege seg. Men først og fremst forandrer en delfin i fangenskap fullstendig måten den orienterer seg på.

Verden over vannflaten blir plutselig mye viktigere enn verden under vann. Nesten alt som skjer – alt fra fôring og trening til publikumsapplaus og anvisninger under en oppvisning – kommer ovenfra.

En enkel sammenligning illustrerer dette ganske godt: Ville delfiner tilbringer ca. 80 prosent av tiden sin langt nede under havflaten. Delfiner i fangenskap tilbringer omtrent 80 prosent av tiden sin oppe ved vannoverflaten.

Les mer om arbeidet med å gjøre delfinene ville igjen etter årevis i fangenskap.

Kanskje du er interessert i ...

Les også