GALLERI Tett på Europas største bestand av villrein

Forskere fra Norsk Institutt for naturforskning har utstyrt en rekke rein på Hardangervidda, Europas største høyfjellsplatå, med kamera som automatisk tar bilder hvert 30. minutt. Se noen av reinens beste selfies her.

6. desember 2016 av Gitte Hou Olsen

På selveste juleaften, der reinsdyrene til julenissen skal ut med gaver, kan Norges – og Europas – største bestand av villrein bremses av juletrafikken på Hardangarvidda.

Hovedveien stenges for reinsflokkene

Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) overvåker villreinen på vidda ved hjelp av GPS-halsbånd for å undersøke hvordan riksvei 7 (Rv7) påvirker dem. De ca. 25 000 vilireinene på vidda tilbakeeægger store avstander for å komme til viktige yngleområder, og Rv7 er en barriere for dyrene. Den muligheten man har, er å stenge Rv7 når reinsflokkene nærmer seg og vil passere. Det skjedde også i fjor, da en flokk på over 1000 dyr var på trekk nordover.

Juletrafikken bremser reinsvandringen

Men i julen og i nyttårshelgen er veien unntatt for stenging pga. ferietrafikken, og da må reinen vente eller gå en annen vei. Det er et problem for dyrene, som konstant er på vandring for å finne nok mat.

Tunneller kan være løsningen

Men hjelpen er kanskje på vei. Nå ligger det et forslag i Stortinget bordet for å bygge biltunneller på utsatte steder til behandling. ”Ved å bygge tunneller kan trafikken komme lettere over Hardangervidda, samtidig med at villreinflokkene kan få fritt trekk nordover”, sier Olav Strand i NINA.

Er du glad i fantastiske bilder av natur, mennesker og mye mer fra hele verden, vil du elske magasinet National Geographic, som hver måned serverer historier illustrert av verdens beste fotografer.

Det er alltid gode tilbud på et kortere eller lengre abonnement, så du kan teste ut om det er noe for deg.

Kanskje du er interessert i ...

Les også