En nordatlantisk retthval – den mest truede av store hvaler – svømmer med ungen sin i det smaragdgrønne vannet.

Galleri: Havets sjel?

Bli med ned i havet med en av National Geographics mest erfarne fotografer, den prisbelønte undervannsfotografen Brian Skerry.

10. januar 2013

Bli med ned i havet med en av National Geographics mest erfarne fotografer, den prisbelønte undervannsfotografen Brian Skerry.

En dykker svømmer med tigerhaier, som anses for å være en av de farligste haiene­ for mennesker. Den kan bli­ over fem meter lang og eter mest fisk, sel og skilpadder.

Det ligner kanskje mest en livsform­ fra en fremmed planet, men det spøkelsesaktige vesenet er faktisk et blekk­sprut­­­foster­ av arten Sepio­teu­this­ sepioidea­, ca. fem dager før utklekking.

Den karibiske revhaien kan bli oppimot tre meter lang og er en av de største rovdyrene i korall­revets økosystem. Enkelte angrep på mennesker er doku­mentert.

"Haien et dyr som alltid feng­s­ler meg", sier Brian Skerry. "Jeg blir aldri lei av å se på den særegne blandingen av rå kraft og eleganse.” Hvalhaien, her fotografert i Vest-Australia, er verdens største fisk.

En ung flekksel hviler et lite øyeblikk i en skog av tang på det undersjøiske fjellet Cortes Banks, drøyt 160 km fra kysten ved San Diego i California.

Utenfor Izu-halvøya, vest for To­kyo, kikker en liten gul gobi (Gobiodon okinawae) ut av vinduet fra huset sitt (en blikkboks) – en klar påminnelse om de ca. 127 millioner japanerne som bor like over havflaten.

Kanskje du er interessert i ...

Les også