En reveunge kikker gjennom en katteluke i et skur.

Galleri: Finlands ville husokkupanter

Da menneskene flyttet ut av hjemmene sine, ga de forlatte husene husly til noen helt nye beboere.

17. oktober 2012

Da menneskene flyttet ut av hjemmene sine, ga de forlatte husene husly til noen helt nye beboere. Foto: Kai Fagerström.

Utforskingen av en falleferdig rønne der den tidligere eieren omkom i en brann, ble starten på Kai Fagerströms ti år lange lidenskap: å fotografere sine nye ville naboer.

En av de nye naboene var dette røde ekornet. Prosjektet ble til boken The House in the Woods (Huset i skogen), som har kommet på tre språk.

En grevlingfamilie kommer opp på kjøkkenet fra en tunnel­ de har gravd under ildstedet. Det gikk fire år før Kai ­Fagerström greide å forevige de sky nattdyrene. For å ta dette bildet måtte han sette kameraet i en vinduskarm og selv stå i timevis på en stige utenfor før han kunne­ trykke på utløseren ved hjelp av en fjernkontroll.

Kai Fagerström forestiller seg som regel bildet før han planlegger selve fotoseansen­. Han finner riktig vinkel på kameraet, legger ut jordnøtter som ­lokkemat og venter til de ville dyrene beveger seg inn i bildefeltet.

"Av og til er man heldig, men ofte kan det ta en hel natt", sier fotografen. Han måtte vente flere kvelder før han kunne forevige sin egen hund ni­stir­re på en mus.

Nå og da blir bildene likevel til ved rene tilfeldigheter. En spurvugle fløy inn gjennom en knust rute (over) og overrasket Kaj Fagerström: "Den stirret på meg og stampet med foten som for å si: Gå din vei, dette er mitt sted!"

Kanskje du er interessert i ...

Les også