Fulle flaggermus flyr flott

Alkoholeksperiment fastslår at flaggermus er fremragende fylleflygere

23. februar 2010 av Christine Dell’Amore, National Geographic News

Tropiske flaggermus fra Sør- og Mellom-Amerika inntar ofte gjæret frukt og nektar, men inntaket betyr ingenting for flygeevnen.

En flaggermus er nemlig like god til å fly og bruke den innebygde "sonaren" enten den er påvirket eller edru.

Forskerne bak undersøkelsen hadde trodd at noen av flaggermusartene ikke ville klare "brygget".

Det tok flaggermusene åpenbart ikke hensyn til, sier Brock Fenton, medforfatter av undersøkelsen og biolog ved University of Western Ontario i Canada.

Fenton og kollegene fanget 106 individer av seks forskjellige flaggermusarter i Belize i april 2009.

Flaggermusene ble servert enten sukkervann eller etanol, som utgjør rusmiddelet i sprit. Forskerne tok deretter spyttprøver av dyrene for å måle alkoholpåvirkningen.

Noen av individene hadde en promille som lå høyere enn 3,0. I Norge er det forbudt å føre et motorkjøretøy når man har en promille høyere enn 0,2.

I forsøket ble de flygende pattedyrene plassert på en innelukket hinderbane, en test Fenton sammenligner med "rett strek"-prøven som politiet lar de mistenkte for promillekjøring få gjennomgå.

Flaggermusenes ekkolokalisering ble det også gjort opptak av for å se om alkoholen påvirket "taleevnen", forklarer Fenton. Flaggermusene bruker ekkolokalisering å navigere etter, det vil si at dyret sender ut lyder og lytter til ekkoet som kastes tilbake fra objekter rundt det.

Til forskerne store overraskelse besto flaggermusene begge prøvene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også