Slik lokker påfuglen til seg hunner

Om kjærlighet og kurtisering i dyrenes verden. Påfuglhannen bruker ikke bare sin overdådige fjærdrakt når han skal lokke til seg hunner.

7. november 2014

Påfuglhanner skriker etter en make

En strålende fjærdrakt i et overdådig fargerepertoar er evolusjonens måte å hjelpe påfuglhannen med å lokke til seg hunnene.

Men når det ikke er noen hunner i sikte, har hannen enda et kort på hånden: Han tiltrekker dem med et spesielt skrik som forteller at han er i gang med å pare seg – selv om det slett ikke er tilfelle.

Forsker Roslyn Dakin tilbrakte fire år med å studere hvordan påfuglhunnen velger ut en make. På ”paringsarenaen”, der hannene poserer for hunnene, vil de fleste av hunnene velge å pare seg med de samme få hannene som har spesielt attraktive halefarger og øyeflekker, sier Roslyn Dakin.

Under klimaks sender hannene ut et umiskjennelig skrik – og Roslyn Dakin var derfor overrasket da hun hørte noen hanner skrike selv om det ikke var noen hunner der. Men like etter dukket det opp noen, og det gikk opp for henne at ”de kanskje bruker lyden for å finne veien” til de mest attraktive hannene.

For å teste ut teorien spilte hun av ekte og ikke-ekte paringsskrik, og igjen tiltrakk det hunner. Roslyn Dakin sier at hun ikke vet om disse ”lureskrikerne” vet at lyden tiltrekker maker, og legger til: ”Det er heller ikke sikkert at det dukker opp en hunn, men det virker bedre enn ingenting.”

Påfugler

Opprinnelig levested India og Sri Lanka

Status Ikke truet

Fascinerende fakta Kurtiserende påfuglhanner rister på halefjærene med 25 vibrasjoner pr. sekund.

Kanskje du er interessert i ...

Les også