Nederlandsk politi setter inn rovfugler i tjenesten

Frykten for fiendtlige droner har fått nederlandsk politi til å ta i bruk et uvanlig våpen. Det er alt annet enn høyteknologisk - men svært effektivt.

21. september 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz; Illustrert Vitenskap

Nederlandsk politi har offentliggjort en video der en spesialtrent ørn fanger og uskadeliggjør en fingert terrordrone.

Dermed har mange måneder med trening av både fugler og menn båret frukter. Nederlandsk politi er nå klar til å sette inn ørner i kampen mot fiendtlige droner.

Videoen er riktignok bare en øvelse, men virkeligheten truer, for det er ikke bare høyteknologiske hærenheter som kan bruke droner. Sikkerhetseksperter spår at droner vil kunne brukes som våpen av terrorister og kriminelle.

Angrep fra oven

Derfor er sikkerhetstjenester over hele verden i ferd med å ruste seg mot droneangrep, men den nederlandske løsningsmodellen er så avgjort den mest lavteknologiske.

I første omgang kommer de spesialtrente rovfuglene fra firmaet Guard From Above, som har utviklet konseptet.

100 ørneførere

Ordensmakten i Nederland kjøpte likevel for fem måneder siden fire egne amerikanske ørnunger som er i ferd med å bli trent opp.

De fire ørnungene ser for øvrig ut til å være bare begynnelsen. Nederlandsk politi planlegger å utdanne 100 betjenter som ørneførere.

Dyrevernforkjempere har reist kritikk av prosjektet og stilt spørsmålstegn ved om dronepropeller kan skade klørne på ørnene.

Det har likevel vist seg at det ikke er et problem med de relativt små dronene som er vanlige i handelen.

Ørneklørne er fra naturens hånd beskyttet av et kraftig skjellignende hudlag. Ikke desto mindre har man utviklet en spesiell klobeskytter, slik at heller ikke større droner skal kunne skade dem.

Kanskje du er interessert i ...

Les også