Fuglenes forkjemper

Ornotolog Ça?an ?ekercio?lu har vært utsatt for flere farer i forbindelse med jobben enn det man vanligvis regner med.

8. mai 2013 av Jeremy Berlin

Ça?an ?ekercio?lu er ornitolog og arbeider med å dokumentere og forebygge utrydding av fugler. Han er professor i USA og leder en prisbelønnet naturverngruppe i hjemlandet Tyrkia. Alt dette krever koordinasjon og innebærer stor risiko.

Hvorfor gjør du det? Hvem inspirerte deg? Naturen har alltid tiltrukket meg. Andre barn spilte fotball mens jeg fant insekter og andre dyr. Men faren min er den største inspirasjonskilden. Han forlot en sikker stilling som regnskapsfører for å starte Tyrkias første firma med modellfly. Det holdt i 30 år.

Hvilke fysiske farer er forbundet med jobben? Det er mange – alt fra de trivielle til de eksotiske. Jeg har blitt forfulgt av bjørn i Alaska og av en elefant i Tanzania mens jeg inspiserte fugler. Jeg har vært i klammeri med en giftig hvesehuggorm i Uganda. Jeg har vært fanget av militære og terrorister, jeg har blitt forvekslet med en spion, stått med skytevåpen pekende mot hodet, stoppet og plyndret i Etiopia og angrepet av en machetesvingende mobb i Costa Rica. Og jeg må ærlig innrømme at jeg er oftest mer redd for mennesker og trafikk enn jeg er for de ville dyrene.

Er det politisk sett vanskelig å være miljøforkjemper i Tyrkia? Ja, når jeg kritiserer de instansene som gir meg mine forskningstillatelser. Men jeg har en plikt som vitenskapsmann til å fortelle sannheten. Regjeringen snakker om naturvern, men de prioriterer å omsette naturen i kontanter. Det er dobbeltmoralsk. De gjenplanter skog, men de feller samtidig naturskog. Nesten alle elver er demmet opp. Jeg forsøker å hindre byggingen av en demning som vil være ødeleggende for våtmarksområdene ved elven Ara, der halvparten av Tyrkias fuglearter holder til. Men hvis jeg markerer meg for sterkt, vil jeg bli straffet med en tilsynelatende offisiell, lovlig begrunnelse. Gjengjeldelse foregår vanligvis på en indirekte måte i Tyrkia.

Du bruker mange timer på jobben som forkjemper for naturen. Skader det din akademiske karriere? Noen akademikere anser det for forstyrrende. Så langt har universitetet mitt, University of Utah, vært forståelsesfulle og satt pris på innsatsen min. Men det er en balansegang.

Blir du aldri avskrekket av at arbeidet ditt involverer så store farer? Jeg oppsøker ikke farer. Men jeg unngår dem heller ikke. Når man tar en risiko, kan det gå galt. Men hvis det gjør det, har man i det minste forsøkt. Og da kan jeg ikke gjøre mer. Hvis jeg ikke lykkes med prosjektene mine, så har jeg i hvert fall kjempet for dem.

Kanskje du er interessert i ...

Les også