ELLEVILL VIDEO: Struts jager syklister i Afrika

En sykkeltur i Sør-Afrika utviklet seg plutselig til et kappløp med en noe underlig deltaker. Strutsens merkelige oppførsel blir av en biolog beskrevet som høyst uvanlig.

16. mars 2016 av Brian Clark Howard

Se det vanvittige kappløpet her.

Tre venner på sykkelferie ved Kapp det gode håp i Sør-Afrika fikk seg litt av en overraskelse, da en vill struts plutselig kom løpende inn mellom dem på veien.

Oleksiy Mishchenko lå bak de andre og filmet den galloperende strutsens elleville jakt på de to vennene hans med et GoPro-kamera.

"Jeg lo så mye at jeg trodde jeg skulle velte," sier Mishchenko om det bisarre kappløpet.

Struts løp 50 kilometer i timen

Da trioen syklet forbi et strutsepar i veikanten, bestemte hannen seg tydeligvis for at den ville være med i sykkelløpet.

Strutsen fulgte uten problemer med syklistene ned en pakke i cirka 50 km/t.

"Jeg tenkte aldri på at strutsen kunne være farlig", forteller Mishchenko. "Han virket veldig avslappet, og jeg fikk ikke inntrykk av at han var verken redd eller aggressiv."

Etter ett kort minutts sprint, snudde strutsen. Da vennene møtte den igjen på tilbaketuren, sto den helt rolig i veikanten.

Usedvanlig adferd

"Jeg har aldri sett noe liknende," sier biolog Craig Packer fra University of Minnesota.

Det er vanskelig å vite hva slags intensjoner strutsen hadde med kappløpet, siden ansiktet dens ikke vises på videoen. Men at den store fuglen ikke angrep tyder på at den ikke følte seg truet, skremt eller sint.

Packer mener det er en mulighet for at hannen trodde syklistene var hunner, eller at den bare lot seg rive med av trafikken. Noen ganger følger ville dyr biltrafikken – usikre på hva som egentlig skjer, og om det er fare på ferde eller ikke.

Mishchenko påpeker at hannen kanskje bare ville imponere kjæresten. I følge Packer er dette en mulighet, selv om en struts på frierføtter vanligvis bakser med vingene og lager høye lyder. Strutsen på videoen gjør ingen av delene.

Strutsen er utbredt i det meste av Afrika, og til vanlig er den ganske sky overfor mennesker.

Kanskje du er interessert i ...

Les også