Antarktiske rovfugler kan lese ansiktet ditt

NY VITEN: I Antarktis går joene til angrep på de menneskene som våger å nærme seg reirene deres mer enn én gang. De kloke rovfuglene kan nemlig kjenne igjen ansikter.

12. april 2016 av Nadia Deleuran

Det er som tatt ut av en Hitchcock-gyser; rovfugler går til angrep på intetanende mennesker.

Ifølge en ny studie har rovfuglene joene på Antarktis en aggressiv atferd overfor personer som har vært i nærheten av fuglereirene tidligere.

”Jeg måtte forsvare meg selv overfor fuglenes angrep. Når jeg var sammen med andre forskere, fløy fuglene over meg og prøvde å slå meg. Selv om jeg hadde skiftet klærne mine, fulgte de etter. Fuglene kjente meg igjen uansett hva jeg hadde på meg”, sier forskeren Yeong-Deok Han, PhD-student ved Inha University i en pressemelding.

To forskere er kledd helt likt. Den ene forskeren har tidligere nærmet seg fuglereiret, men ikke den andre. Her blir det tydelig hvordan fuglene kjenner igjen ansiktet på den som har vært ved reiret og deretter flyr direkte etter personen.

Rovfuglene tar gjerne hevn

Joene har gode kognitive evner, som gjør dem i stand til å gjenkenne menneskers ansikter og skille dem fra hverandre. Jo flere interaksjoner rovfuglene har med den samme personen, jo lettere har de også for å kjenne ham eller henne igjen.

”Det er fascinerende at joene, som stammer fra steder uten mennesker, kjenner oss igjen etter bare 3–4 besøk. Det virker som om de har godt utviklede kognitive egenskaper”, uttaler ledende forsker Dr. Won Young Lee i pressemeldingen.

Kanskje du er interessert i ...

Les også