65 år gammel albatross blir verdens eldste fuglemor

VIDEO: Alder er ingen hindring for å legge egg og klekke ut en frisk unge. Verdens eldste fugl, albatrossen Wisdom, har greid brasene enda en gang.

18. februar 2016 av Carrie Arnold

Ornitologer på stillehavsatollen Midway et par tusen kilometer nordvest for Hawaii var nylig vitne til ikke mindre enn en sensasjon. Moren til en nyutklekket albatrossunge er nemlig 65 år gammel.

At albatrosser kan oppnå en svært høy alder, er godt kjent, men å legge egg som 65-åring er noe nytt.

Susan White ved U.S. Fish and Wildlife Service, som overvåker bestanden på øya, sier at "Wisdom virker usedvanlig frisk og ungdommelig, og at hun sikkert kan se frem til flere unger i tiden som kommer".

Albatrosser legger kun ett egg i året, og foreløpig har den seige hunnfuglen fostret minst 37 unger. Tallet høres lavt ut i forhold til Wisdoms alder, men det skyldes at ikke alle egg resulterer i levedyktige unger.

Forskerne har kalt den nyeste ungen Kukini, som på hawaiisk betyr budbringer.

Mor med stor M Den første gangen Wisdom ble ringmerket, var i 1956, og ornitologene antok da at hun var ca. fem år gammel. Siden har atskillige rustne ringer blitt skiftet ut med nye.

Uten tenner eller andre synlige tegn på alder er fugler svært vanskelige å aldersbestemme. I Wisdoms tilfelle har ringene naturligvis vært en uvurderlig hjelp.

LES MER: Albatross flyr Jorden rundt

Selv om den aldrende hunnfuglen må anses for å være mye mer erfaren enn yngre mødre, krever det likevel grundig pleie og konstant overvåkning for å holde liv i en liten dunkledd unge. Rovdyr og matmangel ligger alltid på lur.

Mange fugler er utrydningstruet, men verdens eldste albatross nekter å gi opp kampen for sin arts overlevelse. Og når det nyeste avkommet forhåpentlig selv når voksenalderen, vil den ha et vingespenn på to meter. Smått i forhold til andre albatrossarter, som kan skryte av over 3,5 meter. Perfekt for lange strekk på vinden.

Albatrosser på kroken Miljøvernere mener at 17 av de 24 albatrossartene er utrydningstruet. Fiskekroker er bare én av skurkene.

Kanskje du er interessert i ...

Les også