Supergiftig, men heldigvis nesten blind

Den er nesten blind og har en giftkjertel på enden av saksekloen.

7. februar 2011 av Christine Dell'Amore, National Geographic News

Den 1,3 cm lange mosskorpionen, Cryptogrearis steinmanni, ble nylig funnet i de høytliggende hulene ved Glenwood Springs i Colorado.

Mosskorpioner, eller pseudoskorpioner som de også kalles, ligner på små skorpioner uten den lange halen med giftbrodd. Men den nye arten har lange sakseklør med giftkjertler i spissen, noe som sikkert gjør det lettere for den å fange kjappe byttedyr som springhaler i mørket.

Sannsynligvis finnes den nye mosskorpionen bare i Glenwood Caverns og Historic Fairy Caves, sier forfatterne av undersøkelsen.

”Mange av disse hulene er øyer, nesten isolerte miljøer, der virvelløse dyr … utvikler seg slik at de er tilpasset et liv under jorden,” forteller hulebiolog David Steinmann i zoologisk avdeling ved Denver Museum of Nature and Sciences [Denvers naturvitenskapelige museum]. Steinmann samlet inn eksemplarer av den nye arten etter at den ble funnet av turguiden Micah Ball i 2000.

Mosskoriponen er med sine primitive øyne og lyse farge perfekt tilpasset en tilværelse i mørke og kulde og har trolig pilt rundt i hulegangene i millioner av år, mener David Steinmann.

Den nye mosskorpionen har hittil vært vanskelig å finne

Man vet ikke mye om C. steinmanni, men man mener at den er sjelden, lever relativt lenge og forsvarer seg mot trusler ved å rulle seg sammen som en liten ball.

Den har kunnet leve ubemerket så lenge fordi den går i ett med steinene – og fordi svært få personer har krabbet rundt i hulene på leting etter små dyr.

Steinmann er ivrig huleforsker og har hittil funnet over hundre nye virvelløse arter i huler i Colorado, deriblant minst sju bare i Glenwood Springs.

”Det er alltid morsomt å se hva som finnes der ute.”

Kanskje du er interessert i ...

Les også