Kom tett innpå de små hoppeedderkoppene

Thomas Shahans fascinasjon for hoppeedderkopper har fått ham til å oppsøke og fotografere disse artige skapningene. Og det har det blitt en helt spesiell bildeserie ut av. Kom tett innpå de harmløse edderkoppene.

8. mars 2012 av Thomas Shahan

Fotografen forteller om sin fascinasjon for hoppeedderkopper

Hoppeedderkopper er festlige, smidige, vidt utbredte og ganske harmløse. Men som mange edderkopper blir de ofte oversett.

Ved å lage sterkt forstørrede portretter av de eksemplarene jeg finner på hjemstedet mitt i Oklahoma i USA, ønsker jeg å gjøre folk oppmerksomme på disse fascinerende edderkoppene. Helt siden jeg først la merke til én i hagen, har jeg vært bergtatt.

Jeg begynte med å bli kjent med navnene og atferden deres og å lete etter dem i lokale parker og reservater som Oxley natursenter, der jeg fikk øye på denne Phidippus putnami (på bildet øverst), som er på størrelse med en tommelfingernegl.

Nå da jeg vet hvor jeg skal lete – silhuettene deres er gjerne synlige gjennom bladene de sitter på – kan jeg raskt få øye på dem. Jeg prøver å fotografere dem der jeg finner dem, men av og til tar jeg med en av dem inn for fotografering, før jeg slipper den løs igjen.

Hoppeedderkoppfamilien har nesten ikke endret seg på millioner av år. Jeg tror det skyldes at de er så perfekt utviklet når det gjelder fargesyn, evnen til å gå i ett med omgivelsene, innviklede paringsritualer og jaktteknikker. Det jeg er opptatt av, er å vise folk hvor vakre og sjarmerende disse dyrene er.

Thomas Shahan

Se flere av Thomas Shahans sjarmerende edderkopper her: thomasshahan.com

Kanskje du er interessert i ...

Les også